NOVA PRAVILA ZA IZBORE 2022: Glasačke kabine okrenute ka biračkom odboru i posmatračima

Okretanje otvora kabine prema članovima biračkog odbora odnosno posmatračima, a ne prema zidu kao što je do sada bio slučaj, pečaćenje i potpisivanje svakog glasačkog listića, te pomoć prilikom glasanja slijepim i nepismenim uz potvrdu, novine su na ovogodišnjim opštim izborima.

NOVA PRAVILA ZA IZBORE 2022: Glasačke kabine okrenute ka biračkom odboru i posmatračima

Glasačke kabine odnosno paravani okrenuti su prema biračkom odboru i posmatračima kako bi se spriječila mogućnost slikanja ili mijenjanja glasačkih listića. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Udaljenost od dva metra garantuje tajnost glasanja, a biračkom odboru da uoče bilo kakav pokušaj glasača da zloupotrijebi izborni proces.

Okretanjem kabine od zida ka biračkom odboru i posmatračima praktično će onemogućiti tzv. bugarski voz, kada lice po nagovoru stranaka unese ispunjen glasački listić, a iznese prazan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prvi put na biračka mjesta uveden je bezbjednosni pečat kojim se utvrđuje vjerodostojnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića.

"Pečat će biti otisnut na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Uz zaštitni pečat s desne strane potpisuje se ovlaštena osoba, tj. član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića", saopštili su ranije iz CIK-a.

Takođe, precizirane su odredbe koje se odnose na pomoć druge osobe. Tako birač mora predsjedniku biračkog odbora ispravom nadležnog tijela dokazati da je slijep ili lice sa invaliditetom, a nepismenost dokazuje upisom XX ili praznim rubrikom u polje za potpis na identifikacijskom dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA