CIK: Odaziv birača u BiH do 11.00 časova 14 odsto

Na opštim izborima u BiH danas do 11.00 časova glasalo je 14 odsto upisanih u birački spisak, što je za tri odsto više nego na izborima 2018. godine, saopštio je predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović.

CIK: Odaziv birača u BiH do 11.00 časova 14 odsto
FOTO: Srna

On je na prvoj današnjoj konferenciji CIK-a precizirao da je do navedenog perioda glasalo 459.989 birača od ukupno registrovanih 3.368.666.

"Generalno se može reći da izborni proces teče u redu", rekao je Arnautović, koji je naveo i do sada evidentirane probleme u toku izbornog dana.

Prema Arnautovićevim riječima, u Hozićima u Novom Gradu nije otvoreno jedno biračko mjesto na kojem pravo da glasa ima 465 birača, gdje je prilikom provjere glasačkih listića konstatovano da je već obilježeno 150 listića za sve nivoe vlasti koji se biraju.

Navodeći da su se u ovaj slučaj uključili policija i tužilaštvo, Arnautović je najavio da će CIK, u skladu sa Izbornim zakonom, vjerovatno donijeti odluku o odgađanju izbora na tom biračkom mjestu.

On je naveo da su na 12 biračkih mjesta zabilježena značajnija kašnjenja u otvaranju biračkih mjesta u Bihaću, Lukavcu, Srebreniku, Zenici, Ilijašu Goraždu, Zvorniku i Banjaluci, pri čemu je, uz uobičajene razloge – kašenjenje u pripremama za otvaranje biračkog mjesta ili kašenjenje članova biračkih odbora, zabilježeno i odustajanje članova biračkog odbora.

Arnautović je dodao da su od Operativnog štaba "Opšti izbori 2022" dobili informaciju da je zabilježeno devet slučajeva koji se mogu smatrati incidentnim – po četiri u Federaciji BiH i Brčko distriktu, te jedan u Republici Srpskoj.

Sumnja na počinjeno krivično djelo postoji u jednom slučaju u Republici Srpskoj, dok su u Federaciji BiH zabilježena dva remećenja javnog reda i mira.

Predsjednik CIK-a naveo je da je u Sanskom Mostu zabilježena neregularnost u izbornom procesu, odnosno neovlaštena ovjera više glasačkih listića.

Ocjena CIK-a je da je period predizborne tišine prošao bolje nego na ranijim izborima, a o prijavljenim slučajevima kršenja predizborne tišine najavili su da će naknadno govoriti.

Arnautović je podsjetio da su za glasanje na opštim izborima otvorena 5.903 biračka mjesta, od kojih je 5.418 redovnih, sedam biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, 105 za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, 352 mobilna tima i 21 biračko mjesto u diplomatsko-konzularnim predstvaništvima BiH u 15 država. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

  • 17:00

    20°C
  • 20:00

    18°C
  • 23:00

    15°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

106 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

313 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 15:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI