Grijete se na struju: da li su inverter klime dobro rješenje?

Svi koji za grijanje kuće, stana ili kancelarije koriste električnu energiju, uvijek pred zimsku sezonu počinju da razmišljaju o troškovima grijanja i o tome koje bi se električno grejno tijelo najviše isplatilo. Ako imate na umu kupovinu novog uređaja za predstojeću zimu, vjerujemo da ste kao jednu od opcija već uzeli inverter klima uređaje.

Grijete se na struju: da li su inverter klime dobro rješenje?

Najnovija tehnologija koja je instalirana u ove aparate omogućuje velike uštjede u pogledu potrošnje električne energije, ali i prijatan boravak u prostorijama u kojima su oni postavljeni. Ako želite da saznate koje su još prednosti inverter klima uređaja nastavite sa čitanjem.   TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Šta su inverter klima uređaji?

Inverter klima uređaji su posljednjih godina sve popularniji kada je u pitanju grijanje na struju, prije svega zbog karakteristika koje omogućuju značajne uštjede u potrošnji električne energije. Ovo je posebno bitno za stanove koji se griju na struju.

Kada je u pitanju razlika između inverterskog klima uređaja i konvencionalnog, treba istaći da uređaj sa inverterskim kompresorom omogućuje kontinuiranu regulaciju temperature. To znači da će uređaj početi da zagrijava prostoriju sa maksimalnim opterećenjem motora a zatim polako početi da usporava kada se postigne željena temperatura u prostoriji. Nasuprot tome, klasični klima aparati imaju samo cikluse zaustavljanja i pokretanja (motor kompresora je ili uključen ili isključen).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Koje su prednosti inverterskih klima uređaja?

Klima sa inverterskim kompresorom ima niz prednosti u odnosu na konvencionalnu. Od povećanja energetske efikasnosti pa sve do dužeg vijeka trajanja. Sasvim dovoljan razlog da kada sljedeći put budete razmišljali o kupovini novog uređaja za grijanje i rashlađivanje u obzir uzmete inverter klimu. Evo nekoliko njenih najznačajnijih prednosti.

#1 Povećana energetska efikasnost

Prva i najznačajnija prednost je veća energetska efikasnost, a samim tim i znatno manji računi za struju. Grijanjem na inverter klimu, u odnosu na klasičnu možete uštjedeti između 20% i 50% električne energije, kod nekih modela čak i više. Tako na primjer, Midea inverter klima uredjaji odnosno pojedini njihovi modeli imaju opciju ECO režima koji omogućuje uštjedu od 60% električne energije.

Inverterske jedinice su nešto skuplje u odnosu na konvencionalne. Međutim, ako uzmete u obzir količinu energije koju možete uštjedeti njihovim korišćenjem, proračuni kažu da ćete za najviše dvije godine povratiti razliku u cijeni koju ste platili. Dakle, apsolutno vrijedi uložiti u jedan ovakav uređaj.

Ako u cijeloj računici oko grijanja uzmete u obzir trenutnu cijenu drva za ogrev videćete da je grijanje pomoću inverterske klime daleko najisplativija investicija.

#2 Mogućnost grijanja na niskim temperaturama

Konvencionalni klima uređaji imaju mogućnost grijanja obično dok je spoljašnja temperatura do -50C. Na nižim temperaturama praktično su neupotrebljivi. To znači da ćete morati da potražite druge, alternativne vidove grijanja, poput TA peći ili nekih radijatora na struju.

Sa druge strane, inverter klima aparati ne samo da mogu grijati prostoriju, već to mogu raditi kada je spoljašnja temperatura čak do -250C. Sa odgovarajućim modelom, odnosno jačinom koju možete proračunati i sami, moći ćete tokom cijele zime da se normalno grijete.

#3 Niži nivo buke

Promjenljiva brzina rada motora znači da je klima sa inverterom tiša. Umjesto da stalno radi punim kapacitetom, pretvarač naizmenične struje može da radi sa nižim kapacitetom koji je ujedno i tiši. Drugim riječima, kako se motor kompresora inverterske klime ne uključuje i isključuje stalno već radi pri maloj snazi, to je njegov rad mirniji, odnosno tiši.

Neki od modela, kada je motor na minimumu, postižu nivo buke od svega 21 decibel, što je praktično nečujno za ljudsko uho u odnosu na druge uređaje.

#4 Brže zagrijavanje prostorije

Inverter klima može brže da zagrije prostoriju nego što bi to mogli da učinite sa konvencionalnim uređajem. Razlog ovakvoj karakteristici inverter klime je taj što njen motor na početku procesa zagrijavanja koristi više energije odnosno maksimalno je opterećen kako bi što prije zagrijao prostoriju. Brži rad motora za posljedicu ima i kraće vrijeme za koje se soba zagrije do željene temperature.

#5 Duži vijek trajanja

Inverterske klime su otpornije na eventualne promjene napona, što za posljedicu može imati duži vijek trajanja samog uređaja. Ukoliko uzmemo u obzir da je prosječan vijek trajanja klime od 10 do 12 godina, a da se redovnim održavanjem može doći i do svih 15, sasvim je razumljvio zašto se isplati investrati u inverter klima uređaj.   

Nadamo se da su razlozi koje smo naveli sasvim dovoljni da umjesto klasične klime, TA peći ili električnih radijatora kao grejno tijelo za zimu koju dolazi izaberete inverter klima uređaje. Početna investicija može biti nešto veća, ali će vam se ubrzo isplatiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    6°C
  • 11:00

    9°C
  • 14:00

    14°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

145 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 05:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI