SAD na „crnu listu“ stavile Fadila Novalića i Slobodana Stankovića

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD uvrstila je danas na „crnu listu“ premijera FBih Fadila Novalića, te vlasnika firme „Integral inženjerig“ iz Laktaša Slobodana Stankovića.

SAD na „crnu listu“ stavile Fadila Novalića i Slobodana Stankovića

Na listu OFAC je stavljeno i preduzeće „ Integral inženjering“. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-U sedmici prije izbora 2018. godine, Novalić je koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je navodio svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzima ima jaku političku važnost - naveli su u obrazloženju.

Oni ističu da je na „crnoj listi“ zbog direktnog i indirektnog učestvovanja u akcijama ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Rezultat stavljanja na „crnu listu“ je zamrzavanje imovine u SAD-u i svih potencijalnih transakcija Novalića u toj državi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako je saopšteno iz američkog ministarstva finansija i Stanković i „Integral“ dovode se u vezu sa „korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je 'Integral'  dobio neke od najvećih projekata u RS zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu Srpske“.

-Veliki građevinski projekti se često predaju Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Ogromna većina Stankovićevog bogatstva dolazi iz javnog novca. Stanković je takođe bivši vlasnik Alternativne Televizije d.o.o. Banja Luka (ATV), medija pod ličnom kontrolom korumpiranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čija secesionistička retorika i djelovanje u Srpskoj ugrožava stabilnost i podriva Dejtonski sporazum - kažu u OFAC.

Tvrde da je „Stankovićeva kupovina ATV-a dovela do toga da je kuća postala jasno pristrasna u korist Dodika“.

-Kupovina i transformacija ATV-a pokazuje recipročnu prirodu Dodikovih korumpiranih odnosa, jer Stankovićevo bogatstvo daje Dodiku bogatog i moćnog saveznika koji mu politički koristi - dodaju iz OFAC.

Stanković je danas određen za sankcije po nalogu E.O. 14033 jer je materijalno pomogao, sponzorisao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robu ili usluge Dodiku ili u njegovu podršku.

-Integral je danas imenovan prema E.O. 14033 zbog toga što je bio u vlasništvu ili pod kontrolom, ili jer je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Stankovića - naglašeno je iz OFAC-a.

Dodik se na „crnoj listi“ nalazi od početka 2017. godine.

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD uvela je početkom januara ove godine sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Na internet stranici američkog Ministarstva finansija tadaje navedeno navodi se da se ovim postupkom ukazuje na, kako kažu, posvećenost administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena da se ukaže na odgovornost onih koji, između ostalog, "narušavaju stabilnost zapadnog Balkana kroz korupciju i prijetnju mirovnim sporazumima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA