Profit društava za osiguranje u Srpskoj pao za četiri miliona KM

Dobit društava za osiguranje u Republici Srpskoj u prvom polugodištu 2022. pala je za četiri miliona KM, odnosno za čak 23,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Profit društava za osiguranje u Srpskoj pao za četiri miliona KM
FOTO: Pixabay

Od ukupno 14 društava za osiguranje RS, njih 12 je u prvoj polovini godine poslovalo sa dobiti dok su dva bila u minisu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Dvanaest društava za osiguranje je iskazalo neto dobit od 14,3 miliona КM, dok su dva društva iskazala gubitak od 478.368 KM. Ukupan neto rezultat u na nivou sektora, dobijen kao razlika ukupnih prihoda i dobitaka utvrđenih direktno u kapitalu, sa jedne strane, i ukupnih rashoda, gubitaka utvrđenih direktno u kapitalu i tekućeg i odloženog poreza na dobit, sa druge strane, bio je dobitak od 13,2 miliona KM“, navedeno je u najnovijem izvještaju Agencije za osiguranje RS.

U istom prošlogodišnjem periodu društva su profitirala sa 17,3 miliona KM.

Izvještaj Agencije otkriva i da jedno društvo nije ispunjavalo uslove po pitanju tehničkih  rezervi, odnosno nije u potpunosti imalo popunjene tehničke rezerve.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Predsjednik Skupštine udruženja društava za osiguranje RS Bojan Popović kaže za CAPITAL da su nelegalni popusti, koje su društva u prvih šest mjeseci odobravala, jedan od uzroka pada dobiti, dok je drugi povećanje odštetnih zahtjeva.

„Mi smo krajem šestog mjeseca počeli ponovo da se borimo sa tim popustima i očekujemo da dobit na devet mjeseci se vrati u neke stare okvire. Morali bismo doći do toga jer su se troškovi smanjili, iako ostaje opasnost jer štete rastu. Štete rastu jer su poskupjela vozila i rezervni dijelovi, a znamo da se kod nas vozila najviše osiguravaju“, kazao je Popović.

U prvoj polovini 2022. godine, društva za osiguranje sa sjedištem u Republici Srpskoj su isplatila 50,6 miliona КM odšteta ili 25,8 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupno isplaćeni odštetni zahtjevi i naknade u neživotnim osiguranjima društava za osiguranje sa sjedištem u Republici Srpskoj iznosili su 42,2 miliona КM, što je više za 22,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Isplaćene naknade korisnicima životnog osiguranja povećane su za 47,9 odsto i iznosile su 8,4 miliona КM.

„Porast iznosa troškova sprovođenja osiguranja i porast rashoda naknada po osnovu odštetnih zahtjeva može se povezati i sa inflatornim uticajem. Кoeficijent opšte likvidnosti i dalje je znatno veći od jedan, što odražava sposobnost izmirenja obaveza u rokovima dospijeća“, navodi se izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA