Opozicija predala zahtjev za ponovno brojanje za predsjednika RS

  • BiH
  • 05. Oct 2022.

Lideri i predstavnici PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red, zajedno sa zajedničkim kandidatom za predsjednika Republike Srpske Jelenom Trivić, predali su danas u Sarajevu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine zahtjev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo predsjednika Republike Srpske.

Opozicija predala zahtjev za ponovno brojanje za predsjednika RS

U pratnji Jelene Trivić u Sarajevo su doputovali lider SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Lideri opozicije u Republici Srpskoj žale se na regularnosti u brojanju glasova i upisivanju rezultata od strane članova izbornih komisija na nekoliko lokacija.  

Predsjednik i kandidat SNSD-a Milorad Dodik, prema novim danas ažuriranim rezultatima Centralne Izborne komisije BiH trenutno je u vodstvu sa 48,30 odsto, odnosno 281.369 osvojenih glasova. Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a, takođe prema podacima CIK-a, trenutno ima 43,36 odsto glasova, odnosno 252.603 glasova.

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine danas je izjavio da su prijave nepravilnosti i zahtjevi preuranjeni, ali da će svaki zahtjev biti pomno razmotren, samim tim i danas dostavljena žalba opozicije iz Republike Srpske. "Sve dok ne utvrdimo izborne rezultate, mi ne možemo govoriti o ovom drugom procesu. CIK u svemu postupiti u skladu sa ovlaštenjima koja mu je dao Izborni zakon BiH. CIK je već zaprimio veći broj prigovora na tok izbornog procesa na više biračkih mjesta, a prema sadašnjoj evidenciji, to je oko 1.000 biračkih mjesta u 70 opština i gradova u BiH“, rekao je Arnautović. "Najviše nepravilnosti je bilo u Doboju, Zvorniku i Prijedoru. Radi se od oko 100 nepravilnosti, što je oko 65.000 glasova. Brojne glasovi su upisivani nepoznatim kandidatima, dok je naš kandidat dobio nula glasova. Treba ustanoviti da li su te nule namjerno upisane, dok na drugoj strani nema nijednog primjera da je vlast oštećena", rekao je Borenović.  Najavio da ovo nije kraj aktivnosti opozicije kada je riječ o zahtjevima za ispitivanje neregularsnosti. "Stati na kraj političkoj korupciji je obaveza institucija. Za nekoliko dana idemo sa dopunjenim zahtjevom za ponovno brojanje. Potrebno je otvoriti sve vreće sa glasačkim listićima. Podnijećemo i krivične prijave protiv odgovornih za falsifikovane dokumente koje su objavili neki mediji", rekao je Borenović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA