Vuković: Važna je opšta senzibilizacija društva za prava djeteta

Opšta senzibilizacija društa na prava djeteta tokom Nedjelje djeteta treba da traje cijele godine, rekla je danas zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković.

Vuković: Važna je opšta senzibilizacija društva za prava djeteta

"Ovo je prilika da podsjetimo javnost na prava djeteta, one koji odlučuju, istitucije, roditelje, odrasle koji su za to zaduženi, a ni djeca ne znaju sva svoja prava i zato ćemo u 30 škola provesti radionice u kojima ćemo ih upoznati sa pravima, sa akcentom na pravo na odlučivanje i izražavanje njihovog mišljenja", rekla je Vukovićeva novinarima tokom radionice u Bijeljini.

Ona je navela da se najčešće krše lična prava djeteta, njihovo pravo na kontakt sa drugim roditeljem, pravo na oba roditelja, prava iz obrazovanja, prava djece sa smetnjama u razvoju i prava na zaštitu od nasilja.

"Upravo u ovom segmentu ličnih prava institucije imaju značajnu ulogu, poput toga da se čuje glas djeteta ako imamo visokokonfliktni razvod, kome žele da budu povjerena, na kakav način žele kontakt, da izraze svoje mišljenje", ocijenila je Vukovićeva.

Tokom posjete Dnevnom centru za djecu u riziku, koji je organizacioni dio Centra za socijalni rad u Bijeljini, Vukovićeva je ukazala na važnost dobre saradnje sa lokalnom zajednicom i sa školama kako bi se unaprijedio položaj ove djece, te najavila da će izvještaj o položaju prava djece u Bijeljini biti redovna tačka dnevnog reda Skupštine grada.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da za donosioce odluka i njihov rad Nedjelja djeteta treba da bude svaka nedjelja u godini.

On je naveo da je Dnevni centar za djecu u riziku vid pružanja podrške i pomoći ovoj djeci i dodao da u Skupštini grada postoji dječija stolica koja odbornike podsjeća da sve odluke koje se donose moraju biti u interesu djece i njihove budućnosti.

Rukovodilac Dnevnog centra za djecu u riziku Nevena Jovanović rekla je novinarima da je za njih svaka nedjelja dječija, samo je razlika da u ovoj javnosti promovišu dječija prava i snaže djecu da koriste svoja prava, ali i obaveze.

Prema njenim riječima, u Centru trenutno rade sa 40 korisnika, djece iz disfunkcionalnih porodica kojima je potrebna pomoć i podrška, nadzor i socijalizacija, sa kojima provode po dva, tri sata dnevno i pružaju im pomoć u učenju, razne radionice i sportske aktivnosti.

Djeca, koja su gostima priredila prigodan program, u nabrajanju dječijih prava ističu roditeljsku ljubav, sreću i prijateljstvo, a jedna trinaestogodišnjakinja je zaključila da najviše prava imaju djeca koja imaju dobre roditelje. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 02:00

    12°C
  • 05:00

    10°C
  • 08:00

    12°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

141 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI