Patrijarh Porfirije: SPC će pomagati sigurne kuće, naše majke i žene i sestre su svetinja

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije saopštio je da će Srpska pravoslavna crkva /SPC/ pomagati sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja i podsticati vjernike da dobrovoljno učestvuju u radu institucija i centara koji se brinu o žrtvama svakog nasilja.

Patrijarh Porfirije: SPC će pomagati sigurne kuće, naše majke i žene i sestre su svetinja

"Sveštenici će imati preporuku da, koliko mogu, prepoznaju porodično nasilje u svojim parohijama i da u saradnji sa socijalnim radnicima nastoje da utiču da ne dolazi do tragičnih ishoda", naveo je patrijarh Porfirije. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je istakao da će sveštenici biti podsticani i da u svojim propovijedima učestalije govore o problemu svih oblika nasilja koji su danas prisutni u društvu i porodicama.

"Lično ću se angažovati na pomoći ženama koje su se sklonile od nasilja u sigurne kuće. Crkva će nastojati i da putem svojih medija, obrazovnih institucija i izdavaštva aktivno podiže svest o ovim bolnim temama i o mogućnostima za prepoznavanje i sprečavanje ovakvih zlodela i izopačenja", naveo je patrijarh Porfirije.

On je poručio svima koji ispovijedaju Hrista Gospoda i smatraju sebe pravoslavnim hrišćanima da je svaki nasilni čin nad slabima i nezaštićenima, dodatna rana na tijelu Hristovom.

"Za hrišćane su naše majke i žene i sestre svetinja. Nezamislivo je i bolno nasilje nad njima", istakao je srpski patrijarh.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je naveo da je u posljednje dvije godine u Srbiji ubijeno više od 40 žena, a za posljednjih 10 godina oko 300.

Patrijarh Porfirije je ukazao da je za Crkvu Hristovu sasvim jasno da nasilnički poriv proističe iz umanjivanja Božje zamisli o sebi i o bližnjem kao slici i prilici Božjoj, što se već po sebi smatra velikim grijehom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA