Jelena Trivić - prikriveni evropejac, desničar ili nešto treće

Jelena Trivić, potpredsjednica je Partije demokratskog progresa (PDP), stranke političkog centra, univerzitetska profesorka i doktorka ekonomskih nauka, i ovogodišnji kandidat na predsjedničkim izborima ispred opozicije u Republici Srpskoj. Iako PDP za sebe kaže da je stranka centra, ona je u stvari stranka prikrivene desnice, kao sve ostale partije u Srpskoj, pa čak i Socijalistička partija. Politička ideologija nema uticaj na naše glasače, iako bi trebala da ima ,jer program ekonomskih, socijalnih, političkih i drugih mjera treba da bude u skladu sa ideologijom, ali to nije slučaj u Republici Srpskoj, pa i BiH, upravo zbog toga što su sve partije ideološki identične, iako po samom svom nazivu, da ne kažemo statutu, treba da zastupaju potpuno suprotne politike. Navešćemo svega dva razloga zašto je Jelena Trivić, ali i opozicija, izgubila izbore.

Jelena Trivić - prikriveni evropejac, desničar ili nešto treće

BEZ JASNOG PROGRAMA REFORMI, SISTEMSKIH MJERA ILI BILO ČEGA DRUGOG: TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Od nje kao predsjedničkog kandidata nije moglo da se čuje koje su to konkretne ili sistemske mjere koji bi oni, kao opozicija, implementirali nakon preuzimanja vlasti. U razgovoru za BHTR, par mjeseci prije izbora, na pitanje koji je to potencijal PDP gospođa Trivić odgovara: “Program. Program stranke. Program i ljudi. PDP ima jedan sveobuhvatan program obnove koji bi možda mogao biti, ne možda mogao biti, nego je tako pisan da predstavlja jedan program za neku buduću narodnu, poštenu vladu. U njemu je sadržajan, u njemu se sadrži set rješenja, mjera, kako mi vidimo, dakle tu nema priče, nema kritike nikakve, mi znamo kakvo je stanje, znamo propuste, znamo gdje ova vlast griješi, mi smo tu program pisali šta ćemo mi raditi kada mi budemo vlast. Ko god želi da se uputi u naš program, može da ga nađe na sajtu naše stranke. I moram vam reći pošto je to program koji smo mi usvojili 2017. godine, sada inoviran, uz dosta izmjena, koje, je li, koje je tražilo, koje je tražilo ovih proteklih pet godina. Mi smo partija od koje je Vlada RS neke stvari prepisivala, i meni je drago, i u ovom mandatu, ova vlada, ali su oni to predstavljali kao svoje, je li, mi sada vjerujemo da ćemo mi biti ti koji ćemo provoditi svoj program kada budemo imali instrumente vlasti, odnosno izvršne mehanizme.”

Dakle, ništa konkretno nismo čuli u ovom javnom nastupu, ali ni u jednom drugom, od kandidata koji treba da pobjedi Milorada Dodika, jednog od najiskusnijih političara na Balkanu, koji vlada od 2006. Govorimo o doktoru ekonomskih nauka, koji se nije dotakao ekonomije sa stručne strane. Ne samo u ovom izbornom ciklusu, nego i u svim prošlim. Ali, dobro, sve piše na njihovom sajtu…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U nastavku razgovora opet ništa konkretno nije rečeno na temu šta će potencijalna nova vlast uraditi: “Mi ne živimo u zemlji gdje se mi takmičimo, nažalost, ja kažem da je naš program naša prednost, i ljudi koji su spremni da iznesu taj program, ali znate, u Švedskoj ili nekoj zemlji se stranke takmiče oko toga, pa neka stranka predloži nižu stopu za ovo, pa nižu stopu poreza, pa neke tako stvari u kampanji, a kod nas se ovde bira između dva koncepta, konceptualno i osnovno, osnovna odrednica će biti da li i dalje želite ove korumpirane političke elite koje su nas dovele tu gdje jesmo, prosipajući lažni nacionalizam, odnosno neki lažni patriotizam, iza kojeg se kriju, ili želite normalne ljude koji su spremni da pošteno, časno obavljaju svoje dužnosti.”

BEZ JASNOG STAVA OKO KLJUČNIH STVARI:

Njeno gostovanje u emisiji “Direktno” od 20.10. na televiziji Evronjuz, izazvalo je lavinu komentara, i predstavlja jednu kontradiktornost u odnosu na period prije samih izbora ali i unazad od samih početaka njenog političkog djelovanja i period nakon izbora. Izjave da se “ne bi nikad sastala sa Putinom, i kad bi imala priliku za to” i “EU je nama bliža i geografski i na svaki drugi način” su sasvim legitimne, ali pitanje je kakav bi bio odgovor glasača u RS na taj stav da je bio iznešen u izbornoj kampanji. Navodi da je podnjela tužbu Tužilaštvu protiv SNSD-a i Milorada Dodika, ali odmah nakon toga navodi kako ne priznaje odluke Tužilaštva? Na molbu voditeljke da na sledeća pitanja odgovori kratko, gošća nije mogla to da uradi. Na pitanje koji je njen glavni grad, da li su Radovan Karadžić i Ratko Mladić za nju osuđeni ratni zločinci, i da li navijate za reprezentaciju BiH, gošća je izbjegavala da da jasan odgovor. Zvuči malo nevjerovatno da neko čiji se predizborni promotivni spot zasniva na prošlosti, vojničkom groblju kao jasnoj asocijaciji ka spomenutom dvojcu, da nema jasan stav o istim!?

Hajlajt te emisije, a možda i još jedna od prepreka koja ju je spriječila da pobjedi, predstavlja dio njenog odgovora na pitanje vezano za Rusiju: “Ja znam šta bi narod volio da čuje, ali…” Narod bi volio da čuje nečiji spoljno-politički stav, da čuje jasan program mjera koje će se sprovoditi, da čuje šta će tačno biti drugačije ako preuzmete vlast, da čuje na čemu će se graditi i kakav će biti odnos sa pripadnicima ostalih naroda u okviru tvorevine BiH, i tako dalje, da bi znao da li da nekome da svoj glas ili ne.

NARCISOIZAM I DRAŠKO STANIVUKOVIĆ KAO POBJEDNIK SLEDEĆIH IZBORA, I GLAVNI PROBLEM OPOZICIJE:

Opozicija je sigurno imala veće šanse da je za kandidata imala Draška Stanivukovića umjesto Jelene Trivić. To je bilo svima jasno, ali da bi izbjegli unutarstranački sukob, jer je Jeleni Trivić obećana kandidatura za jednu od dvije inokosne funkcije, nakon što se povukla i dala prednost Stanivukoviću u trci za gradonačelnika Banja Luke. Čak je i sam Stanivuković nakon pobjede za gradonačelnika najvljivao kandidaturu za predsjednika RS. I tako je radi sprečavanja sukoba, ispunjeno obećanje prema Jeleni Trivić, koja je uoči ovih izbora imala loš rezultat u izborima za Savjete mjesnih zajednica, koji je vlasti poslužio kao reper i test za parlamentarne izbore. Draško Stanivuković u stilu zrelog političara čestitao pobjedu protivnicima, sugerišući kolegama da nije najpametnije slaviti pobjedu dok utakmica i dalje traje. I nakon izbora se sudržao od tendecioznih izjava, kojima je inače bio sklon u prošlosti, mudro ćuteći, pripremajući sebi poziciju za naredne parlamentarne izbore, gdje je vrlo vjerovatno on glavni kandidat, da li ispred opozicionog bloka ili samostalni. “Dojče Vele” u svom tekstu od kraja septembra ove godine  dobro primjećuje glavni problem opozicije, i navode njihov suštinski problem: ”Opozicija u Republici Srpskoj skoro dvadeset godina želi srušiti Milorada Dodika sa vlasti. Problem je što želi samo to, bez vizije za bilo šta drugo, smatraju analitičari.” U tekstu se još navodi da je to “blok 20 godina željan vlasti, čiji članovi žude za ličnim interesima” gdje postoje mišljenja kažu “da je opoziciji sasvim komotno u postojećoj ulozi dežurnih kritičara bez odgovornosti – imaju primanja u parlamentu i u odborima, što im je sasvim dovoljno, ne preuzimajući nikakav rizik i ne snoseći nikakvu odgovornost”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA