"Prota Dimitrije bijeljinski" na Sajmu knjiga u Beogradu

Knjiga “Prota Dimitrije bijeljinski” istoričara Saše Mirića izložena je na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, na štandu Srpske pravoslavne crkve. Ova knjiga objavljena je 2021. godine sa blagoslovom episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Fotija i govori o životu i radu bijeljinskog sveštenika Dimitrija Markovića (1823-1895).

"Prota Dimitrije bijeljinski" na Sajmu knjiga u Beogradu

- Sajam knjiga u Beogradu kao najznačajnija kulturna manifestacija našeg regiona nije održan 2020. i 2021. godine zbog pandemije korona virusa. Zbog toga je ovogodišnji beogradski sajam knjiga izuzetno važan jer čitalačka publika cijelog regiona, i šire, sada ima priliku da se upozna sa knjigama koje su objavljene u protekle dvije godine. U tom smislu, drago mi je da i mi iz Bijeljine imamo šta da prikažemo široj čitalačkoj publici, kaže Saša Mirić, autor knjige “Prota Dimitrije bijeljinski”.


Saša Mirić, autor knjige “Prota Dimitrije bijeljinski”

Mirić dodaje da je osnovni zadatak ove knjige da spasi od zaborava sveštenika Dimitrija Markovića koji je, po mišljenju autora, jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji Bijeljine. Prota Dimitrije Marković služio je u bijeljinskoj parohiji pune 52 godine i dao je značajan lični doprinos srpskom nacionalnom pokretu za oslobođenje od viševijekovne turske vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

16°

  • 20:00

    16°C
  • 23:00

    15°C
  • 02:00

    14°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

323 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 08. May 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI