Danas na trgu ulična akcija povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama

Fondacija "Lara" danas će na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini organizovati uličnu akciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Danas na trgu ulična akcija povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama
FOTO: Depositphotos

Akcija će početi u 15.00 časova ispred Narodne biblioteke "Filip Višnjić", saopšteno je iz Fondacija "Lara". TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U saopštenju se navodi da je u proteklih 20 godina BiH u znatnoj mjeri unaprijedila zakonski okvir za zaštitu žena od nasilja i pristupila svim relevantnim međunarodnim dokumentima, ali nažalost, iz perspektive žrtava, to još nije dovoljno, jer zaštita nije adekvatna i one ne ostvaruju u dovoljnoj mjeri prava koja im zakonom pripadaju.

"Obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama želimo poslati poruku i podsjetiti opštu i stručnu javnost našeg grada da smo kao društvo dužni da žrtvama pružimo zaštitu i podršku i pomognemo im da ostvare prava koja po sadašnjim zakonima imaju i da se zajedno s njima borimo i zalažemo da se ova prava prošire i unaprijede", navodi se u saopštenju.

Kako bi se sistem zaštite žena od nasilja unaprijedio, potrebno je adekvatnije izricanje i sprovođenje zaštitnih mjera, adekvatnije procesuiranje nasilnika i ostvarivanje prava iz socijalne zaštite i pristupa pravdi za žrtve.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Treba intenzivno raditi na tome da žene koje su preživjele nasilje ne osjećaju da će biti prepuštene same sebi nakon prijave nasilja i napuštanja nasilne zajednice i uložiti velike napore da se institucionalna i sistemska podrška unaprijede, te podizati svijest građana i medija da je nasilje nad ženama ozbiljan društveni problem.

Fondacija "Lara" pruža specijalizovane usluge podrške za žene i djecu žrtve nasilja u porodici i drugih oblika rodnozasnovanog nasilja, a za 10 mjeseci ove godine primila je 614 poziva na SOS telefon 1264 za prijavu nasilja i savjetovanje, te pružili psihološko savjetovanje kroz grupne i individualne razgovore sa psihologom kroz 555 tretmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA