Fondacija "Lara": Za veću podršku žrtvama nasilja i oštrije kazne nasilnicima

Na Dan borbe protiv nasilja nad ženama Fondacija "Lara" održala je u Bijeljini uličnu akciju kako bi skrenula pažnju stručne i šire javnosti na potrebu podrške ženama i djeci žrtvama rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici i oštrijih kazni za nasilnike.

Fondacija "Lara": Za veću podršku žrtvama nasilja i oštrije kazne nasilnicima

"Bitno je da pružimo podršku žrtvama zbog toga što, bez obzira na dostignuti nivo zakonskih okvira, ta zaštita nije dovoljna, jer se čak i ono što postoji u zakonu nedovoljno primjenjuje, kao što su hitne mjere zaštite i zaštitne mjere", rekla je novinarima projektni koordinator "Lare" LJilja Lukić i istakla da je potrebno dosljednije osuđivati nasilnike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASALukićeva je navela da mediji mogu da pomognu u podizanju svijesti i stvaranju atmosfere u javnosti da žrtve nasilja imaju osjećaj da neko stoji iza njih, da im se vjeruje, a ne da se senzacionalistički govori o tome.

Na početku globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja aktivista "Lare" Mirzeta Tomljanović je ocijenila da su žrtve nasilja danas slobodnije da ga prijave i da treba u društvu raditi uporno i istrajno kako bi se broj slučajeva rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici sveo na minimum."Zakon se sprovodi, imamo presude za nasilje u porodici, ali su kazne toliko blage, novčane ili uslovne, da to šalje pogrešnu poruku u društvu", ocijenila je ona.

Ulična akcija održana je na trgu u centru grada.Svjetska kampanja aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja trajaće do 10. decembra, Dana ljudskih prava. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA