Bijeljina: Saobraćaj van "strategije"

Svakom stanovniku, običnom čovjeku, kao učesniku u saobraćaju, a koji živi u Gradu Bijeljina je već odavno jasno da nam je saobraćaj u klasičnom kolapsu, u najširem smislu te riječi. Posebno je to izraženo u poslednjih nekoliko godina.

 Bijeljina: Saobraćaj van "strategije"

Od februara mjeseca, ove godine, intezivno i ciljano pišem i ukazujem na osnovne elemente tog kolapsa, ali da bi se došlo do bilo kakvog pozitivnog pomaka nije dovoljna verbalna ili svaka druga podrška svih vas, koji pratite moje članke na navedenu temu, nego se pod hitno mora, ali onako po hijerarhiji, sa vrha pa na dole, raditi sve dok ne počnemo uočavati i primjećivati da neko nešto počinje raditi na zadate teme i probleme. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pošto je već prošlo deset mjeseci bez jasnih reakcija zvaničnika, krajnje je vrijeme da se preduzmu konkretniji koraci, a to je prozivanje onih koji su za to plaćeni, a svoj rad ili bolje rečeno nerad, prikrivaju nekim rijetkim i površnim „akcijama“ uglavnom potencirajući periferne probleme (ne podcjenjujući tu ni najmanje brigu o bezbjednosti učenika i djece uopste kao učesnika u saobraćaju).

Na žalost, da nema tog aktuelnog trenutka kada svake godine 1. septembra počinje nova školska godina i povoda za održavanje sastanka Savjeta za bezbjednost saobraćaja, i kada se uporede sadržaji dnevnog reda tih sastanka 2021. i 2022. godine, može se konstatovati da je sve „prepisano“ iz 2021. godine.  Moram biti iskren, ovogodišnji sastanak je bio mnogo opširniji ali, opet na žalost, tretirajući manje važne probleme tipa gašenja „viška“ pješačkih prelaza, postavljajući neke nove, na nekim drugim mjestima, postavljanjem nekih novih ležećih policajaca i tome slično.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Da te ležeće postavljaju i obelježavaju pravilno, pa da im to i oprostimo. Oni novi ležeći policajci u ulici Srpske vojske, nisu adekvatno obilježeni, t.j. najavljeni, čime su se prvo pozabavile neke medijske kuće u našem gradu.

Dakle dato je izvršiocima do znanja da postoje određene greške, niko od njih ne reaguje, prave se nijemi, a da je to tačno mnogo ranije i brže bi realizovali određene poduhvate pa makar oni bili i skromni ???

Pored početka nove školske godine sa akcentom na bezbjednosti učenika, dodatno je aktivirana i opšta policija, ali oni su se „dosađivali“ - bar pojedini, kao da im je neko zabranio i reagovanje u regulisanju saobraćaja u okolini škola, (zabavljajući se sa svojim mobilnim telefonima) i to koliko primjetim, sve manjim intezitetom pored škola u Srpske Vojske i u Patkovači, a volio bih da to nije slučaj i sa ostalim školama.

Jedno je sigurno - ipak je poražavajuće da se jedno tijelo kao što je Savjet za bezbjednost saobraćaja drugog grada po veličini u Republici Srpskoj, bavi ipak perifernim problemima u odnosu na one suštinske, infrastrukturne, funkcionalne i nadasve mnogo bitnije. Gospoda ne primjećuje da se naši pješaci kreću onako kako su navikli ili kako im odgovara, a i zašto bi drugačije kad ih niko ne prati, upozorava, pa i kažnjava. Ali da bi ih kažnjavali, prije toga ih treba edukovati, a većina ni to nije jer nisu polagali vozački ispit za bilo koju kategoriju. U nekoj drugoj varijanti ih i nije mogla „zakačiti“ neka druga vrsta edukacije ?!

Na žalost, naša opšta policija samo prati da li su svi vozači upalili dnevna svjetla, a kad je ovaj prekršaj u pitanju, naglasiću, da je skoro cijela Evropa ukinula obaveznu upotrebu dnevnih svjetala, ili je u samo kod par njih ta obaveza ostala, ali samo u zimskom računanju vremena.

Ali svjetla nisu jedini razlog praćenja, nego su tu, svakako opravdano, i upotreba mobilnih telefona ili nevezivanje sigurnosnih pojaseva. Istovremeno, pješaci  i  biciklisti nikom nisu sfera interesovanja, bar kada je opšta policija u pitanju, na žalost ali tako je.

Na kraju ovog segmenta, gdje ističem važnost i ulogu Savjeta za bezbjednost saobraćaja, mada priznajem, nije mi jasno ko je tu kome savjetodavni organ, Odjeljenje za stambeno- komunalne poslove i zaštitu životne sredine, Savjetu i Gradonačelniku ili Savjet Odjeljenju i Gradonačelniku. Priznajem, ne poznajem tu hijerarhiju i sigurno u toj kategoriji nisam jedini, a onda i nije čudo što smo u kolapsu. Napominjem, ti odnosi na nivou Republike Srpske su mnogo bolje organizovani.

Ovaj, uvodni dio teksta, bar po samom naslovu, primjetili ste i nema nikakve veze, ali ovoliki uvod u suštinu samog naslova je nezaobilazan u svakom tekstu i svakom trenutku.

Vrijeme je da vas upoznam šta mi je bila namjera da napišem u ovom tekstu koji u svom naslovu ima riječ strategija i naravno, kada su moji članci u pitanju, želim da vas upoznam da, definitivno, nikakve pozitivne pomake u saobraćaju uopšte ne možemo očekivati dok se ova oblast i zvanično ne nađe u sadržaju nekog dokumenta u kome će biti nabrojani planovi za opšti razvoj Grada Bijeljina, pa samim tim i saobraćaja sa svim svojim elementima - pa i konkretnim potrebama kada je u pitanju naša lokalna zajednica.

Ono što me je posebno zabrinulo a prije toga i iznenadilo u našoj važećoj, aktuelnoj Strategiji lokalnog razvoja Grada Bijeljina za period 2014-2023. godine, a koja je dosta šturo i skromno revidirana za period 2019-2023 godine, je činjenica da u tom dokumentu saobraćaj se spominje samo na par mjesta i to u kontekstu nabrajanja nekih urađenih projekata i  konstatuje potreba za nekim novim promjenama, investicijama koje su, na žalost, toliko skromne i šture da sam samo mogao konstatovati da i nije čudo što smo u saobraćajnom kolapsu. Zbog toga sam odlučio, da moj prvi naredni tekst mora biti posvećen upravo navedenoj Strategiji. Za ovaj put ću u drugom dijelu ovog teksta navesti gdje se to i u kojim tačkama spominje ovaj naš „veseli“ saobraćaj.

Moram odmah spomenuti ime gospodina Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, koji su najbolji i nama najbliži primjer, po mnogo čemu, a po investicijama u infrastrukturu uopšte - u saobraćajnu posebno! Mi izgleda očekujemo da nam Republika Srbija reguliše i isplanira sve potrebne infrastrukturne investicije, a ovi naši zvaničnici će „izvirivati“ iz kafana i planirati i nadati se nekim novim investicijama u Republiku Srpsku i Grad Bijeljina.

Nije nam, naravno, dovoljan auto put koji nam gradi naš bratski susjed. Veliko i iskreno hvala i gospodinu Aleksanadru Vučiću i Republici Srbiji koji se, moram naglasiti, odriču pomoći svom stanovništvu zarad nas u Republici Srpskoj.

U nastavku teksta, obrazložiću ovog puta samo osnovne elemente t.j. propuste zbog nedorečenosti ovog tematskog dokumenta, a opširnije i detaljnije manjkavosti ću u nekom od narednih članaka.

No, kad smo već kod Strategije, a sve nas najviše interesuje ova naša, naravno, Strategija lokalnog razvoja Grada Bijeljina 2014 – 2023 koja je, da ponovim, revidirana za period 2019 – 2023 od strane nekog Razvojnog tima još u decembru 2018. godine. U prvi mah možemo biti srećni da je imamo, ali u njoj  SAOBRAĆAJA skoro da NEMA, sem nekih projektata koji su započeti pa i završeni prije 2014. godine - da upravo tako ?!

I kad smo već kod pomenute Strategije, da detaljnije pojasnim našim čitaocima šta je pravo značenje i koje je porijeklo pojma "strategija".

Strategija dolazi od starogrčke riječi „strategos“ i doslovno znači „vođenje vojske“ (grč.“ stratos“: vojska, ago: voditi, strategos : vojskovođa).

Vremenom je izgubljeno to prvobitno značenje i trenutno se koristi da bi se označilo postupanje usmjereno ka ostvarivanju određenog cilja nakon dužeg planiranja.

Pojmovi strategija i taktika su usko povezani. Oba označavaju ispravno korištenje određenih sredstava u vremenu i prostoru, pri čemu se strategija odnosi na cilj a taktika upućuje na način kako ostvariti postavljeni cilj.

Danas se izraz „strategija“ koristi u više različitih vrsta ljudskih djelatnosti.

E sad, obzirom da u svojoj biblioteci posjedujem štampani primjerak naprijed navedene naše Strategije lokalnog razvoja Grada Bijeljina, u nastavku ću vam predočiti tekst iz uvoda ovog dokumenta a on glasi:

"Strategija razvoja Grada Bijeljina za period od 2014. do 2023. godine predstavlja ključni strateško-planski dokument kojim se usmjerava razvoj lokalne zajednice u tri najvažnija aspekta: ekonomskom, društvenom i aspektu životne sredine.Strategija predstavlja sistemski instrument za proaktivno i odgovorno upravljanje lokalnim razvojem , te finalni rezultat procesa strateškog planiranja i glavno polazište za fazu implementacije strateških projekata. U dokumentu Strategije definisani su strateški fokusi i ciljevi razvoja, kao i projekti i mjere za njihovo ostvarivanje.

U toku 2017.godine sprovedena je nezavisna evaluacija implementacije Strategije razvoja u toku koje je utvrđeno da su prioriteti, ciljevi i projekti bili relevantni za ciljne grupe. Međutim, u protekle četiri godine došlo je do promjene konteksta lokalnog razvoja, a samim tim i promjene razvojnih prioriteta i tematskih područja donatora koji podržavaju razvojne projekte. Iz tih razloga, proces revizije Strategije podrazumijeva prilagođavanje prioriteta i razvijanje novih pristupa za rješavanje razvojnih problema. Na osnovu nalaza i preporuka evaluacije rividirana je strateška platforma i sektorski planovi sa projektima i mjerama za period od 2019. do 2023. godine."

Sam tekst koji predstavlja uvod u Strategiju, kao i svaki drugi uvod, lagano nas upoznaje sa tematikom koja slijedi i sve bi bilo dobro kada bih, odmah mogao uočiti gdje bi od prezentovana tri aspekta trebao da je saobraćaj i saobraćajna infrastruktura. Razmišljam, možda će u nastavku teksta uslijediti bar djelimična najava za moju - neopravdano zapostavljenu oblast ???

Ako pročitate dio pod brojem tri, koji tretira samu metodologiju kreiranja dokumenta, razjašnjeno je da je ista preporučena opštinama i gradovima od strane Vlade Republike Srpske i Saveza opština i gradova RS.

"Ova metodologija se zasniva na dva osnovna principa : održivost i socijalna uključenost, uz promovisanje modela razvoja koji kombinuje ekonomski prosperitet sa socijalnom uključenošću i održivim korišćenjem prirodnih resursa.Održivost kao princip, integriše ekonomski i aspekt životne sredine, dok princip socijalne uključenosti podrazumijeva jednake šanse za sve i pravičnost u smislu indentifikovanja potreba i interesa marginalizovanih i socijalno osjetljivih grupa stanovništva."

I tako dalje i dalje... gospoda koja je radila na ovom dokumentu skoro potpuno su se udaljili od priče o planovima za razvoj saobraćaja i ne želim da vas više opterećujem sa dokumetom koji, na našu sreću, će uskoro postati dio naše prošlosti i promašene razvojne politike i nadam se da će neki novi, agilniji i obrazovaniji ljudi dobiti tu čast da Skupštini Grada Bijeljina uskoro ponude neku narednu Strategiju lokalnog razvoja za narednih bar 5 do 10 godina, pa čak i više godina - što da ne, ne može da smeta. I kada sam kod Skupštine Grada Bijeljina, moram istaći, da se i aktuelni odbornici trebaju uključiti i značajno posvetiti, bar iznalaženju i potenciranjem svih aktuelnih problema u našoj lokalnoj zajednici a samim tim i saobraćajem.

Na kraju ću neke dijelove teksta iz važećeg dokumenta izdvojiti, ali bez želje da omalovažim one dijelove koji su sa manje ili više uspjeha urađene od 2014. godin,e pa do dana,s ali komentar na te dijelove će uslijediti u narednom članku.

Na strani 24. u odjeljku Tehnička infrastruktura, podnaslov Stanje saobraćajne infrastrukture, napisano je u detalje kolika je mreža saobraćajnica na teritoriji Grada Bijeljina, koliko asfaltiranih, koliko makadamskih ulica imamo, kilometri gradskih ulica, koliko je rekonstruisano, koliko pošljunčano, jedna manja deonica biciklističkih staza kao i koliko kilometara magistralnih deonica je rekonstruisano i tome slično što mi je više ličilo na neki predizborni dokument jer kod nas je praksa da se samo pred izbore nešto krpi i radi na saobraćajnicama ? I onda, na kraju ovog dijela, nabrojani su značajniji projekti koji su poboljšali  bezbjednost kao i protok saobraćaja na području Grada Bijeljina i to:

1.     Izgrađena je I,II i III faza gradske zaobilaznice ( koja je građena od 2004. pa do 2012. godine).
2.     Izgrađeno je 11. kružnih tokova,
3.     Rekostruisana Komitska ulica u cijelom profilu,
4.     Izgrađen je most kod MUP-a na kanalu Dašnica,
5.     Izgrađen je novi most, umjesto starog „krivog“ mosta na putu za V.Obarsku,
6.     Izgradnja potpuno nove ulice Mučenika Romanovih,
7.     Izgrađena je potpuno nova ulica Jovana Dučića pokraj kasarne,
8.     Izgrađen novi parking prostor iza stare robne kuće,
9.     Izgrađen-rekonstruisan parking prostor iza OJDP „GRAD“,

I to bi bilo to, a u nastavku piše da će Gradska Uprava u narednom periodu (ono što su samo obećanja, a za sada ne postoji), nastaviti sa aktivnostima na modernizaciji putne mreže, a sve sa ciljem kako bi se izgradio efikasan sistem i mreža puteva na teritoriji Grada Bijeljina, koji zadovoljavaju potrebe svih građana i korisnika puteva, te da se omogući, na održiv način, sigurno i efikasno kretanje ljudi i roba, razvojem, popravljanjem i održavanjem putne mreže sa svim njenim komponentama !?!?!?

Kao šlag na ovaj dio obećavajuće priče, spominje se LOKALNI PREVOZ - ono na čemu se bukvalno nije ništa uradilo i sem prevoza učenika i taxi prevoza, drugih ponuda NEMA ?

U aktuelnoj Strategiji, spominju se još, neka parking garaža na prostoru između ulica 27. Marta i Save Kovačevića i to u vremenu realizacije od 2018. do 2020. godine, zatim izgradnja nove autobuske stanice i izmještanje stare iz centra grada, uspostavljanje plana biciklističkih staza, a spominje se i Stanje prostorno-planske dokumentacije i ništa drugo nema veze sa saobraćajem sem onih „slatkih“ obećanja.

Ono što je najbitnije, a što sam već napisao - radujem se isteku važenja postojeće Strategije, ali strahujem da li će i naredna biti slična ovoj odlazećoj ili možda još i gora ???

Poštovani moji sugrađani, nemojmo dozvoliti da se ostvare ove moje „crne“ slutnje i predpostavke - ali znate onu narodnu, „koga su zmije ujedale i guštera se boji“, te sam možda i pregrub, ali ima ovaj grad dobronamjernih, obrazovanih i apolitičnih ljudi, koji svom gradu žele samo dobro ali se samo moramo organizovati i nadati se najboljem. U suprotnom, moramo parkirati svoja vozila i vratiti se u 19. vijek a to niko ne želi, naprotiv !

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA