MERAKI MURAL FEST: Za ljepše lice Bijeljine

Poslije Sarajeva, Mostara i Prijedora, ove godine po prvi put festival murala je organizovan i u Bijeljini.

MERAKI MURAL FEST: Za ljepše lice Bijeljine

Ideja je bila da se promovišu i osnaže žene i djeca u umjetnosti, muralna umjetnost, rodna i vjersku ravnopravnost, regionalno prijateljstvo i turizam u Bijeljini, a sudeći po umjetnicama koje su svoj trag ostavile na fasadama Bijeljine i djelima koja su nastala, ciljevi ovog projekta su i ostvareni. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na šest stambenih zgrada oslikani su murali, a za ova pelijepa umjetnička djela street art-a bile su zadužene poznate umjetnice iz regiona – Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine - TKV iz Beograda,  Nataša Konjević iz Banja Luke, Sunita Fišić iz Sarajeva, Jadranka Lacković iz Rijeke i Jana Danilović iz Užica.


Nakon što su osmišljeni ideja i koncept,  realizaciju su podržali brojni sponzori i Gradska uprava Grada Bijeljina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

 Zajednice etažnih vlasnika i stanari dočekali su sa oduševljenjem ovu ideju mladih umjetnica koje su uljepšale nekada uglavnom sumorne fasade zgrada. Sada fasade solitera u centru grada krase murali na kojima su portreti žena i simboli ženske snage.

Jedna od umjetnica, Jadranka Lacković iz Rijeke poznatija pod umjetničkim imenom ojoMAGico murale oslikava već osam godina, a do sada ih je naslikala 50ak.

Sve je počelo gotovo slučajno, završila je primjenjeno slikarstvo, nije ni slutila da će se baviti oslikavanjem murala, dok nije došao poziv da oslika jedan klub. Od tada je sve počelo. Kaže da joj je najbitnije da kada god pogledate u njen crtež pronađete neki novi detalj.


Na njenom muralu su naslikane ribe koje simbolišu snagu žene.

- Ovo je nešto što nikada do sada nisam radila, transparentne su i svijetleće i niste sigurni da li se nalaze u svemiru, da li su izmišljene ili je to neka bajka, kaže ova umjetnica iz Hrvatske.

Želja joj je bila da nam vrati dječiju maštu i zaigranost, a to joj je svakako i uspjelo, jer je ova fasada vrlo neobična i živopisna.

Komentara na rad uvijek ima, uglanom pozitivnih, pa je tako bilo i u Bijeljini.

- Jedna gospođa je bila oduševljena šarenilom, druga je rekla da joj moj mural daje nadu, a oduševljeni su bili i najmlađi.

Glavni organizator i idejni tvorac festivala Marija Tica Kovačević koja djeluje pod umjetničkim imenom Move Rama naslikala je mural, koji se nalazi poreg biblioteke „Filip Višnjić.


Jedan od orgnizatora festivala bio je i Spomenko Đekić, majstor u slikarskoj radionici Sfumato, a njegovi polaznici su oslikali jedan od murala.

 Obzirom da su tema Meraki festa žene, odlučili su se za Katarinu Ivanović, prvu srpsku akademsku slikarku. “Obukli“ su je u srpski narodni vez, kako bi njena draperija došla do izražaja i da budu veselije boje.


Murali promovišu umjetnost, simbolizuju i slave različitost i predstavljaju dio umjetničke kulture koja vizuelno krasi svaki grad u svijetu. Grad će učiniti prepoznatljivijim i ljepšim, a oni nastali tokom ovog jedinstvenog festivala već su postali omiljeni Bijeljincima.

Umjetnice iz regiona, koje su ujedinile svoju energiju i talenat u Bijeljini, ispunile su svoju misiju, a sugrađani će se sasvim sigurno obradovati svakom novom muralu koji će uljepšati ovaj grad i učiniti ga posebnim.

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA