Učenici poručili: Krajnje je vrijeme da se stane u kraj bolestima zavisnosti

Učenici Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini danas su, u okviru kampanje "Minut do 12", držali predavanja jedni drugima i poručili da je krajnje vrijeme da se stane "u kraj" bolestima zavisnosti.

Učenici poručili: Krajnje je vrijeme da se stane u kraj bolestima zavisnosti

Predavanje, na kojem je razgovarano o podizanju svijesti o bolestima zavisnosti putem osam prezentacija, organizovano je u saradnji sa bijeljinskom Gradskom upravom. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Profesor Olivera Krsmanović kaže da na ovaj način obilježavaju novembar - mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti koje uništavaju ono najvrednije u društvu - porodicu.



"Svi moramo da povedemo računa da neko od naših članova porodice ne krene stranputicom. Nije bolest zavisnosti samo narkomanija, ima i savremenih bolesti zavisnosti. Mnogi ljudi su razorili svoje porodice, finansijski propali i na kraju došli u situaciju da izvrše samoubistvo. Naš cilj je da ukažemo stanovništvu na opasnost koja vreba od bolesti zavisnosti", izjavila je Krsmanovićeva novinarima.

Učenik Poljoprivredne i medicinske škole Sofija Marković objasnila je da učenici učenicima na predavanju predstavljaju borbu protiv zavisnosti od duvana i, kako kaže, treba da probude svijest kod mladih da ne koriste duvan.

Una Zgonjanin, učenik Poljoprivredne i medicinske škole rekla je da je njihov zadatak da svojim drugovima prezentuju da se treba liječiti od bolesti zavisnosti ukoliko do nje dođe, ali da je, zapravo, najbitnija prevencija bolesti zavisnosti.

"Danas su bolesti zavisnosti u porastu, s obzirom na to da imamo i nove zavisnosti, kao što je internet, kupovina i igre na sreću", rekla je Zgonjaninova.



U prethodnom periodu, Gradska uprava bila je jedan od organizatora predavanja koja su se ticala teme zavisnosti, a šef Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti LJubica Mlađenović podsjetila je da su tada gosti bili predstavnici Centra za mentalno zdravlje, Policijske uprave i drugi.

"Raspisivali smo i javne pozive gdje su naše organizacije podnosile projekte koji su se ticali bolesti zavisnosti. Gradska uprava duži period prati stanje kada je riječ o mladima i ono je stvarno alarmantno", rekla je Mlađenovićeva.

Mlađenovićeva smatra da se organizacijom što više ovakvih predavanja može nešto i postići, a ovo predavanje je samo po sebi specifično, jer djeca drže predavanje djeci. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

90 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI