Proširen prijedlog zakona: Ko sve ima pravo na jednokratnu pomoć od 750 KM?

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj, po hitnom postupku.

Proširen prijedlog zakona: Ko sve ima pravo na jednokratnu pomoć od 750 KM?
FOTO: SLAVEN PETKOVIĆ, MONDO.BA

Prijedlogom zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj uspostavlja se pravo na novčanu naknadu jednom od nezaposlenih roditelja četvoro i više djeceod kojih je jedno maloljetno, u mjesečnom iznosu od neto 750 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Bitna novina zakonskog rješenja jeste i uplata doprinosa za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje, što je značajan benefit i proširenje prava za nezaposlenog roditelja četvoro i više djece. Primjena zakona predviđena je od 1. januara 2023. godine. Do kraja tekuće, 2022. godine, finansijska podrška ovoj kategoriji porodica realizovaće se na osnovu Odluke Vlade Republike Srpske iz septembra ove godine, a nastavak finansijske podrške od 1. januara 2023. godine, odvijaće se u skladu sa Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj", saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Na osnovu dosadašnje dinamike prijavljivanja korisnika po raspisanom Javnom pozivu koji je otvoren do 31.12.2022. godine, očekuje se da će ukupno oko 4.000 korisnika primiti ovu pomoć u 2022. godini.

Obuhvat korisnika ovim Zakonom proširen je i na samohrane roditelje četvoro i više djece, kao i, u naročito opravdanim slučajevima, staratelja sa kojim četvoro ili više djece žive u zajedničkom domaćinstvu, ako nemaju roditelje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ukupna izdvajanja po ovom osnovu iz Budžeta Republike Srpske za 2023. godinu iznose 69.950.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA