Prevoznici u BiH će dobiti više CEMT dozvola, ali nedovoljno da budu konkurentni

  • BiH
  • 02. Dec 2022.

Prevoznicima u BiH u narednoj godini biće na raspolaganju 1.726 CEMT dozvola, što je više za 288 u odnosu na broj ovih dozvola u 2022, ali predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić smatra da to još nije blizu zadovoljavajuće kvote dozvola koje treba da posjeduju Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske ili Ministarstvo transporta i komunikacija u Savjetu ministara.

Prevoznici u BiH će dobiti više CEMT dozvola, ali nedovoljno da budu konkurentni

- Dobro je što su povećanje kvote CEMT dozvola u BiH i Republici Srpskoj, ali daleko smo još od normalne kvote CEMT dozvola kako bi prevoznici mogli da rade i da budu konkurentni prevoznicima iz okruženja - rekao je Grbić Srni.
Grbić pojašnjava da bi prevoznici mogli sasvim normalno da rade, kao što je to u zemljama u okruženju u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, jedan prevoznik koji posjeduje jedan kamion koji zadovoljava standarde EU može i ima pravo da dobije jednu CEMT dozvolu.
-To nije slučaj u BiH, koja je jedina zemlja u okruženju koja je uvela neka pravila za koja mu nikada nije jasno zašto i zbog čega. Prevoznik da bi dobio CEMT dozvolu mora imati pet ili šest evro šestica i to je nepojmljivo i neshvatljivo - zaključio je Grbić.
Broj italijanskih CEMT dozvola povećan je za 40, a broj dozvola za ostale zemlje za 24,  saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.
Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara objavilo je na svojoj službenoj stranici Odluku o utvrđivanju godišnjeg kontingenta CEMT dozvola za 2023. godinu.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA