Od iduće godine više novca: Socijalne naknade u Srpskoj veće za 13 odsto

Korisnike prava na dodatak za pomoć i njegu druge osobe, prava na novčanu pomoć i prava na ličnu invalidninu u Republici Srpskoj, od naredne godine očekuje povećanje ovih primanja od oko 13 odsto.

Od iduće godine više novca: Socijalne naknade u Srpskoj veće za 13 odsto
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Istaknuto je to, između ostalog, na sastanku koji je danas održan u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako je naglašeno, s obzirom na to da je osnovica za utvrđivanje visine tri pomenuta prava u socijalnoj zaštiti prosječna neto plata u Republici Srpskoj ostvarena u prethodnoj godini, te da se očekuje rast te osnovice, i iznos pojedinačnih prava koja se isplaćuju korisnicima od naredne godine biće uvećan. Na godišnjem nivou, Vlada Republike Srpske za ta uvećanja izdvojiće dodatnih oko sedam miliona KM.

Pomoćnik ministra za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu Vladimir Makarić sa saradnicima o ovoj i drugim aktuelnim temama razgovarao je sa predstavnicima Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS, Saveza distrofičara Republike Srpske, Saveza gluvih i nagluvih RS, Saveza paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida RS, Saveza slijepih RS, kao i Udruženja amputiraca RS „Udas“. Sastanku je prisustvovao i direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Jović sa saradnicima.

Tokom sastanka razgovarano je o svim pitanjima od značaja za funkcionisanje sistema socijalne i dječje zaštite u Republici Srpskoj, a sagovornici su se usaglasili da će se sve odluke i ubuduće donositi uz kontinuiranu saradnju i saglasnost. Predstavnici saveza i udruženja zahvalili su Ministarstvu za dosadašnju uspješnu saradnju, ističući da je zahvaljujući takvom načinu rada unapređen status osoba sa invaliditetom u Republici Srpskoj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Susret sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske organizuje svake godine početkom decembra, kada se sagledavaju ostvareni zajednički rezultati u protekloj godini, kao i planovi za narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA