Koštaće kao suvo zlato: Građani BiH više neće jesti najjeftinija jaja u regiji

  • BiH
  • 05. Dec 2022.

Konzumna jaja u BiH uskoro će poskupjeti, a razlog toga je usklađivanje cijena shodno poskupljenjima energenata i sirovina, potvrđeno je iz Koordinacionog odbora peradara-živinara Bosne i Hercegovine.

Koštaće kao suvo zlato: Građani BiH više neće jesti najjeftinija jaja u regiji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Građani BiH već neko vrijeme jedu najjeftinija jaja u regiji. Razlog tome je što nije došlo do usklađivanja cijena u prvom dijelu 2022. godine, ali ta mjera je neophodna kako bi se zaštitio ovaj sektor proizvodnje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako je kazao direktor kompanije Agreks i predsjednik Koordinacionog odbora peradara-živinara BiH Predrag Miličić, radi se o usklađivanju cijena.

– Ovo je logična posljedica jer proizvođači konzumnih jaja u prvom dijelu godine su radili sa gubicima zbog rasta cijena sirovina. Tržište nije bilo spremno za prihvatanje povećanja cijena i sada radimo usklađivanje – kazao je Miličić.

Dodao je da građani BiH kupuju najjeftinija jaja u regiji te da je cijena jajeta u okruženju mnogo veća, ali i da je sve to uzrokovano povećanjom cijene sirovine, stočne hrane, ali i struje za 22 odsto, piše Klix.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Proizvođači su natjerani da povećavaju cijenu kako bi održali proizvodnju – dodao je sagovornik.

Na kraju je kazao da za sada ne bi trebalo doći do povećanja cijene pilećeg mesa jer je bilo pomijeranja cijene tokom godine, ali da nije siguran da će tako i ostati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA