Mladi sve više upražnjavanju kriminal na društvenim mrežama

Istraživanje pokazuje da u nekim zemljama EU kriminalno onlajn ponašanje na internetu ne smeta mladim osobama, već da ga i sami koriste.

Mladi sve više upražnjavanju kriminal na društvenim mrežama
FOTO: Depositphotos

Anketa među 8.000 mladih, dobi između 16 i 19 godina, pokazuje zabrinjavajuće navike na internetu.

Istraživanje, koje je finansirala EU u saradnji sa Centrom za kibernetički kriminal, pokazuje da je najčešći oblik takvog ponašanja - digitalna piraterija, što praktikuje trećina ispitanika, dok četvrtina putem interneta prati i "trola" druge ljude.

Osmina ispitanika priznala je onlajn zlostavljanje drugih korisnika, dok je desetina bila uključena u hakiranje ili je putem mreže koristila govor mržnje.

Dio ispitanika priznao je i druge kriminalne aktivnosti, poput osvetničke pornografije i slanja intimnih fotografija bez pristanka druge osobe.

Neki od mladih učestvovali su onlajn u pranju novca kibernetičkih kriminalaca - od trećih strana primali su novac i onda ga prosljeđivali na druge račune, pri čemu su uzimali proviziju.

Skoro 75 odsto muških i 65 odsto ženskih ispitanika priznalo je učešće u nekom obliku kibernetičkog kriminala i rizičnog ponašanja na internetu.

"Gardijan" prenosi ocjenu stručanjaka da ovo istraživanje pokazuje kako je ne samo veliki dio mladih uključen u kibernetički kriminal već da su neki oblici onlajn kriminala nižeg nivoa postali gotovo normalni za mlade osobe.

"Gugl" je do sada uklonio čak šest milijardi piratskih linkova sa svoje pretrage.

Što se vremena koje provode na internetu tiče, skoro polovina mladih koristi onlajn između četiri i osam sati dnevno, dok četvrtina to čini više od osam sati, a najviše na mobilnim telefonima.

Za većinu njih "Jutjub" je najpopularnija aplikacija, a često koriste i platforme poput "Instagrama", "Vocapa", "TikToka" i "Snepčeta", dok "Fejsbuk" nije toliko popularan.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA