RAILIĆU I EKIPI DOŽIVOTNA? Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za likvidaciju načelnika Bašića

Nakon više od osam meseci od ubistva Radenka Bašića, načelnika kriminalističke policije Prijedor, Tužilaštvo BiH je konačno podiglo optužnicu protiv osumnjičenih za više teških krivičnih dela, uključujući i ubistvo načelnika Bašića.

RAILIĆU I EKIPI DOŽIVOTNA? Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za likvidaciju načelnika Bašića
FOTO: Nezavisne

Dalibor Railić zvani Dugi (37) iz Prijedora, Aleksandar Miljatović (34) iz Sanskog Mosta i Igor Repajić (32) iz Banjaluke optuženi su za ubistvo načelnika Bašića. Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo BiH tereti ih i za krijumčarenje narkotika. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pored pomenute trojke, za šverc narkotika optuženi su Haris Gudelj (36) iz Prijedora, Mirjana Vujović (43) iz Bileće, Željko Simić (43) iz Bijeljine, Aleksandar Ivković zvani Saša (37) iz Bileće i Goran Gvozden (40) iz Gradiške.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, optuženi se terete za organizovani kriminal, povezan sa više teških krivičnih dela počinjenih od 2020. do 2022, uključujući i ubistvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Optuženi su nakon dogovora korišćenjem kriptovanih aplikacija "Skaj" i "Anom" krijumčarili kokain i marihuanu. Narkotike su u više navrata krijumčarili, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u BiH i inostranstvu.

Prema optužnici, Railić je velike iznose novca, nezakonito stečene, koristio za kupovinu nekretnina, skupocenih vozila, a deo je držao na bankovnim računima.

Railić je organizovao grupu ljudi sa ciljem ubistva načelnika Radenka Bašića, a radi sprečavanja istraga za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga. Miljatovića i Repajića terete da su pristupili toj organizovanoj grupi.

- Optuženi Miljatović je 21. marta ove godine počinio teško ubistvo Radenka Bašića vatrenim oružjem na javnom mestu u jutarnjim časovima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo bezbednosnu situaciju u Prijedoru i BiH - navode u Tužilaštvu.

Ističe se da se optuženima za počinjena krivična dela po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

DOKAZI OD 76 SVEDOKA

NAVODE optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 76 svedoka, četiri stručna veštaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokaza iz aplikacija "Skaj" i "Anom", dobijenih u međunarodnoj pravnoj pomoći i razmenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i sveta. Optužnica će biti prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA