Jedan namet ipak manji na računima

Naknada za obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj od početka iduće godine biće znatno niža u odnosu na ovu godinu, što znači da će ipak jedan namet na računima za struju biti smanjen.

Jedan namet ipak manji na računima

Naime, Republička komisija za energetiku (RERS) objavila je nacrt odluke o visini naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u kojem je navedeno da će ta naknada od početka iduće godine iznositi 0,0007 maraka bez PDV-a po kilovat-satu. Taj namet ove godine iznosi 0,0064 KM po kilovatu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Naknada je smanjena za 90 odsto i za taj procenat biće umanjen onaj iznos koji krajnji potrošač plaća po kilovat-satu potrošnje - rekao je “Glasu Srpske” predsjednik RERS-a Vladislav Vladičić.

Naveo je da je glavni razlog smanjenja naknade to što proizvođači, odnosno male hidroelektrane i solarne elektrane izlaze iz sistema podsticaja.

- Oni napuštaju sistem podsticaja jer je na tržištu mnogo viša cijena nego što im je bila naša garantovana. Više im se isplati da trguju na tržištu i prodaju, nego da posluju u sistemu podsticaja i predaju “Elektroprivredi” struju - naveo je Vladičić i podsjetio da se visina naknade za obnovljive izvore energije utvrđuje na godišnjem nivou.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na sjednici RERS-a, koja je zakazana za iduću sedmicu, biće donesena odluka o cijeni struje za domaćinstva u Srpskoj, a kako je “Glas Srpske” već ranije pisao, plan je da bude uvedena jedinstvena tarifa, odnosno da ne bude više zimskog i ljetnog obračuna potrošnje električne energije. RERS je prethodno usvojio prijedlog Tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže, kojim je definisano da do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna struje domaćinstva plaćaju po jednoj cijeni, odnosno od 501 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.501 po trećoj. Idući korak je, kako su već ranije naveli u RERS-u, odlučivanje o mrežarini i cijeni javnog snabdijevanja.

Pojedini članovi RERS-a navode da je već sada izvjesno da će biti usvojena jedna tarifa na sjednici u četvrtak te da će ona biti na snazi tokom čitave godine.

- Ta tarifa važiće kako za januar i februar, tako i ju­n i ju­l, kao i za sve ostale mjesece u godini. To će sigurno uticati na to da će tokom ljeta domaćinstva imati veće račune jer je prethodnih godina struja bila jeftinija od aprila do novembra. Možda bude i nekih promjena, ali čisto sumnjamo. Svi su trenutno za ovu varijantu - navode u RERS-u.

Proizvodnja

U nacrtu odluke o visini naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, koji je objavljen na internet sajtu RERS-a, navedeno je da je planirana godišnja proizvodnja struje u količini od 381.380.896 kilovat-sati kod onih proizvođača koji su ostvarili pravo na podsticaje. Nakon pribavljanja saglasnosti Vlade RS na ovu odluku Komisije za energetiku, ona će biti objavljena u “Službenom glasniku RS”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA