Najviše izdvajaju, a najmanje koriste: Ova kategorija građana u Srpskoj rijetko kad ide doktoru

Kompletna zdravstvena zaštita građana Srpske finansira se gotovo u potpunosti iz doprinosa, a zaposleni su i jedina kategorija osiguranika čiji je prosječni mjesečni prihod veći od prosječnog mjesečnog troška za zdravstvenu zaštitu.

Najviše izdvajaju, a najmanje koriste: Ova kategorija građana u Srpskoj rijetko kad ide doktoru
FOTO: DOM ZDRAVLJA BANJALUKA

Prihodima od doprinosa preko 80 odsto čine prihodi od zaposlenih, dok ostale kategorije osiguranika učestvuju znatno manje u prihodima Fonda – kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zaposleni su i jedina kategorija osiguranika čiji je prosječni mjesečni prihod veći od prosječnog mjesečnog troška za zdravstvenu zaštitu.

– Na primjer, prosječni mjesečni prihod penzionera, koji su najčešći korisnici zdravstvene zaštite, iznosi oko 4 KM i pokriva svega 4,19 odsto prosječnog mjesečnog troška po osiguraniku. Dodatna otežavajuća okolnost je nepovoljna struktura osiguranika (npr. zaposleni čine oko 36 odsto osiguranika, a penzioneri oko 33 odsto), neredovne uplate doprinosa, rad na crno i slično – navode u Fondu ZO.

Podsjećaju da već više od dvije godine, od kada je uvedeno vanredno stanje, odnosno vanredna situacija zbog pandemije virusa korona, FZO RS finansira zdravstvenu zaštitu za sve građane, i osigurane i neosigurane. Prema procjenama, od početka pandemije pa do kraja ove godine trošak za neosigurane biće 150 miliona КM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Ovim je Republika Srpska pokazala socijalnu odgovornost i omogućila svim građanima potrebnu zdravstvenu zaštitu – poručuju iz FZO.

Ove godine je smanjena stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 12 na 10,2 odsto. Osnovni i gotovo jedini izvor finansiranja su doprinosi za zdravstveno osiguranje iz kojih se finansira cjelokupni zdravstveni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA