Ministarstvo: Nastaviti sa kontinuiranim povećanjem plata prosvjetnih radnika

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske opredijeljeno je da se i u narednom periodu nastavi sa kontinuiranim povećavanjem plata prosvjetnih radnika u skladu sa mogućnostima budžeta Srpske, rečeno je Srni u Ministarstvu.

Ministarstvo: Nastaviti sa kontinuiranim povećanjem plata prosvjetnih radnika

U Ministarstvu podsjećaju da je Vlada Srpske nedavno utvrdila po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj, kao i druge zakone o platama. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Razlog za donošenje ovih zakona jeste uvećanje platnih koeficijenata kako bi se dodatno povećale plate zaposlenih u navedenim oblastima čija neto plata je ispod prosječne neto plate zaposlenih u Republici Srpskoj, ističu u resornom ministarstvu.

Predloženi zakoni su dio seta mjera za povećanje plata zaposlenih u Republici Srpskoj, budući da se platni koeficijenti zaposlenih čija je neto plata ispod prosječne neto plate zaposlenih uvećavaju za pet odsto, u skladu sa sporazumom između Vlade Republike Srpske i reprezentativnih sindikata od 3. juna.

Izmjena ovih zakona predstavlja još jednu od mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u Republici Srpskoj, napominju u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Opredjeljenje Vlade Republike Srpske od 2018. do 2022. godine bilo je kontinuirano povećavanje plata i primanja prosvjetnim radnicima s ciljem poboljšanja njihovog statusa, ali i razumijevanja značajne uloge prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju Srpske.

U skladu sa tim povećavan je i budžet za finansiranje bruto plata i ostalih primanja za oko 12.300 zaposlenih u 187 osnovnih škola i 5.000 zaposlenih u 79 srednjih javnih škola.

Za bruto plate i ostala primanja u osnovnom obrazovanju u 2019. godini izdvojeno je 191.460.000 KM, dok je u 2022. godini za ove namjene budžet porastao na 254.150.000 KM.

U navedenom periodu plate zaposlenih u osnovnom obrazovanju povećane su za 32,74 odsto.

U srednjem obrazovanju za bruto plate u 2019. godini isplaćeno je ukupno 81.743.102 KM, a u 2022. godini 105.287.100 KM, što znači da je za navedeni period budžet za primanja zaposlenih povećan za 28,8 odsto, navode u resornom ministarstvu.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske traži što prije pregovore sa resornim ministarstvima i Vladom Srpske, kako bi se došlo do poštenijih i kvalitetnih rješenja u izjednačavanju platnih koeficijenata u ovoj oblasti i ostalih korisnika budžeta, rekao je juče predsjednik ovog sindikata Dragan Gnjatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA