Rusi razmenili američku košarkašicu za čuvenog trgovca oružjem

SAD i Rusija razmenile su američku košarkašicu Britni Grajner, koja je bila u zatvoru u Rusiji, za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta koji je već 12 godina u američkom zatvoru. Razmena zatvorenika obavljena je na aerodromu u Abu Dabiju.

Rusi razmenili američku košarkašicu za čuvenog trgovca oružjem
FOTO: Tanjug/AP

Britni Grajner, koja je dva puta osvojila zlatne olimpijske medalje, 17. februara je na moskovskom aerodromu uhapšena zbog posedovanja ulja kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Moskovski sud osudio je Grajnerovu u avgustu na devet godina zatvora.

Američki predsednik Džozef Bajden na Tviteru je napisao da je razgovarao sa Britni Grajner, kao i da je košarkašica na putu kući.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

But je uhapšen 2008. godine u Bangkoku u Tajlandu, u tajnoj operaciji američke agencije za borbu protiv krijumčara droge. Ruski trgovac oružjem Viktor But, poznat kao "trgovac smrću", 2012. godine proglašen je krivim zbog optužbi da je hteo da proda puške i projektile terorističkoj grupi koja je nameravala da ih koristi za napad na američke snage. Osuđen je na 25 godina zatvora u SAD. Prema životu Viktora Buta snimljen je i film "Gospodar rata" sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.


Viktor But

Predsednik Međunarodnog komiteta za ljudska prava u Rusiji Ivan Melnikov rekao je da Viktor But trenutno leti za Rusiju i uskoro će sleteti u svoju domovinu, prenosi Tas.

"Prema podacima kojima raspolažem, But je zamenjen za košarkašicu Britni Grajner i sada je na letu za Rusiju. Uskoro će sleteti na rusko tlo", rekao je Melnikov.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA