Dodik: Savez tri republike - najbolje rješenje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi najbolje rješenje za izlazak BiH iz krize bilo uspostavljanje saveza tri republike.

Dodik: Savez tri republike - najbolje rješenje

Dodik smatra da bi hrvatski političari u BiH trebalo da izvedu narod na referendum o njihovom položaju zbog majorizacije koju provode Bošnjaci.

"Јedino rješenje je, po mom mišljenju, da Hrvati odbace sve prijedloge sa strane i jasno artikulišu svoj stav. Njega bi trebalo politički artikulisati tako što bi u jednom trenutku izveli narod na referendum tamo gdje Hrvati žive. Drago mi je što je hrvatski politički blok predvođen HDZ-om, Draganom Čovićem i Božom Ljubićem apsolutno artikulisao svoje stavove", rekao je Dodik za "Večernji list".

On smatra da bi Federaciju BiH trebalo podijeliti na dva dijela, kako bi se formirala Herceg Bosna, dok bi se ostalo trebalo zvati Bosna i Republika Srpska, čime bi bio stvoren trojni savez na nivou države, koja bi imala manje kompetencije nego što danas ima.

"Po mom mišljenju, to bi značilo samo ovlaštenja spoljne politike, spoljne bezbjednosti i spoljnotrgovinskih pitanja", pojasnio je Dodik.

Bošnjačka politika, prema njegovom mišljenju, nanijela je najviše štete, najprije zbog matrice po kojoj je ovaj narod žrtva iz prošlog rata u BiH, pa mu po toj osnovi pripada više prava nego Hrvatima ili Srbima. Dodik je bošnjačku politiku ocijenio nevjerodostojnom i često konfliktnom.

"Nisam za to da žrtvujemo mir za BiH. Ako neko misli da treba žrtvovati mir za BiH, već smo vidjeli kako je završilo. Ne razumijem patološku potrebu Sarajeva da ima privid kako upravlja Banjalukom ili Širokim Brijegom. A uopšte ne upravlja. Ne razumijem tu potrebu ili naivne vjere da će stvarno jednoga dana time upravljati", rekao je Dodik.

Govoreći o američkoj administraciji, Dodik je rekao da je pogriješila kada je počela tumačiti duh Dejtona, te na izvjestan način prepustila uticaj Turskoj, koja ima pristrasan odnos prema Bošnjacima.

"S obzirom na političke poruke, očigledno je da je riječ o dugoročno opasnoj strategiji koja se iščitava i iz Izetbegovićevih riječi. To podrazumijeva da on iza sebe ima Tursku i ističe da će biti onako kako on govori ili neće biti nikako. Dakako da nije tako i to tako neće proći", rekao je Dodik.

On je dodao da Zlatku Lagumdžiji neće oprostiti "grijeh", te poručio da će on otići.

"Denis Bećirović je već pokusni kunić i vidjećete da postoji većina za smjenu. Ako je Zlatko Lagumdžija pametan, bolje je da se povuče nego da čeka egzekuciju.A ta će se egzekucija dogoditi", zaključio je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA