SB UN bez saglasnosti o istrazi o trgovini organima

Članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras su se saglasile da je potrebna istraga o navodima iz izveštaja Dika Martija o nehumanom postupanju prema ljudima i trgovini ljudskim organima na Kosovu, ali ne i u vezi s tim ko treba da vodi tu istragu.

SB UN bez saglasnosti o istrazi o trgovini organima

Na specijalnoj sednici posvećenoj najnovijem tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu, svi učesnici su se dotakli pitanja pokretanja nezavisne međunarodne istrage u navodima o trgovini ljudskim organima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer rekao je da je važno da optužbe iz rezolucije Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima i drugim zločinima na Kosovu budu što pre nepristrasno i temeljno istražene. On je podsetio da je Euleks saopštila da je sposoban za tu istragu i da će Unmik sarađivati u istrazi, ne navodeći ko bi trebalo da vodi istragu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je SB UN da odlučno podrži istragu o trgovini organima kosovskih Srba i zatražio punu istinu o tome šta se događalo na Kosovu tokom sukoba 1999. "Nećemo odustati ili se povući sve dok puna istina o tome šta se događalo ne bude otkrivena.

To je naša obaveza prema svim žrtvama tog strašnog i nečovečnog čina i njihovim porodicama. Mi ih nećemo izneveriti", rekao je Jeremić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj pohvalio je u obraćanju SB UN ulogu Euleksa i ocenio da je ta misija u stanju da vodi istragu povodom optužbi o trgovini organima. On je posle sednice pred novinarima izjavio da ga čudi to što Srbija, kao zemlja koja teži da bude članica Evropske unije, nema poverenja u Euleks, koji je telo EU.

Predstavnici SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske ocenili su da Euleks ima kapacitete za takvu istragu, dok su zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, na čelu s Rusijom i Kinom, navele da bi istraga trebalo da bude vođena pod mandatom UN.

Pozdravljen početak dijaloga

Govoreći o situaciji na Kosovu u prethodna tri meseca, Zanijer je rekao da je posle političe krize koja je ishodovala izborom Atifete Jahjaga za predsednicu Kosova omogućena stabilnost koja bi mogla dovesti do napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

On je pozdravio dolazak šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića u Prištinu i osudio nasilje u Prištini koje izbilo tokom protesta zbog njegovog dolaska. Govoreći o političkoj krizi koja je na Kosovu otvorena ostavkom predsednika Fatmira Sejdiua i završena raspisivanjem vanrednih izbora u decembru prošle godine, Hodžaj je ocenio da je Kosovo u toj situaciji položilo značajan ispit iz političke zrelosti.

Hodžaj je kao primer uspešnog uključenja manjinskih zajednica u politički život naveo srpsku zajednicu, navodeći da je prvi put u istoriji Kosova u Vladi jedan Srbin potpredsednik Vlade, a tri su ministra iz srpske zajednice.

Jeremić je ponovio da Srbija neće priznati Kosovo i podsetio da velika većina članica UN i SB poštuje suverenitet i celovitost Srbije. Ambasadori članica SB su pozdravili i početak dijaloga Beograda i Prištine kao načina za rešenje praktičnih pitanja ljudi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA