Zbog ambrozije stanje alarmantno

Na području Semberije oko 1.600 hektara zemljišta nalazi se pod ambrozijom, što govori da je stanje alarmantno, te da hitno mora da se riješi, rekao je Srni direktor preduzeća "LD Eko – zaštita" Mirko Draganić.

Zbog ambrozije stanje alarmantno

On je dodao da se ambrozija nalazi na oko 1.400 hektara poljoprivrednog zemljišta. Draganić je naveo da je prvi put u Semberiji urađen monitoring ove korovske biljke, kojim je označeno 2.200 koordinata na kojima se nalazi ambrozija, te da je najveći dio tih tačaka poljoprivredno zemljište koje ova biljka uništava.

"Monitoring smo uradili iz vlastitih sredstava kako bismo ukazali javnosti koliko je to veliki problem. Da bismo ozbiljno pokrenuli uništavanje ambrozije, a osim košenja to je neophodno raditi i hemijskim putem, moramo imati podršku lokalne i republičke uprave", rekao je Draganić.

Iz firme "DMS kompani" Srni je potvrđeno da je u toku drugi ciklus košenja ambrozije na 300 hektara, za šta je lokalna uprava izdvojila oko 50.000 KM.

"Trenutno kosimo napuštene privatne parcele, područja oko obilaznice, Eko deponije, a dolazimo i po prijavama građana. Sredstva koja su izdvojena nisu ni približno dovoljna da se uništi sva ambrozija na području Semberije", rečeno je u "DMS kompani".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    11°C
  • 11:00

    18°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI