Moji prijatelji - Evroskeptici ili rusofili

U vremenu krize Evropske ideje, bezbjedonosne i ekonomske nesigurnosti izazvane ratom na Starom kontinentu, došao sam na ideju da izvršim jedno mikro istraživanje po pitanju stava koji moji prijatelji i poznanici trenutno imaju prema Evropskoj uniji, i Ruskoj Federaciji, kao dva suprostavljena ideološka i kulturološka bloka.

Moji prijatelji - Evroskeptici ili rusofili
FOTO: DepositPhotos

Mi, istorijski gledano, živimo na području trajne političke i bezbjedonosne nestabilnosti. Dalje, ovo je područje koje je kroz istoriju, nekad manje a nekad više, ali konstantno predstavljalo geostrateški interes velikih sila. U Drugom svjetskom ratu, Čerčil i Staljin su išli do toga da su procentualno dijelili države koje su bile na granici, pa je tako Jugoslavija prema njihovim početnim planovima bila podijeljena bukvalno na pola, odnosno 50%-50% demokratija vs komunizam. Danas, dva gorepomenuta bloka, s tim da bi prvi “proširili” i nazvali evroatlantski, koriste svoju meku i tvrdu moć da bi naš region, kao i ostale, stavili pod svoju sferu uticaja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U ovom skromnom istraživanju, u kome su, kao što rekoh, učestvovali uglavnom moji prijatelji i poznanici, ne mogu jasno reći, odnosno klasifikovati ispitanike, ali u velikom procentu je uključivalo muškarce i žene mlađe populacije, koji uglavnom žive u Republici Srpskoj, odnosno BiH. Učešće je uzelo nešto više od 80 ispitanika. Hajde da vidimo kakvi su rezultati i da li možemo izvući neki zaključak iz svega toga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na osnovu ovih rezultata, jasno je da stav Zapada prema Republici Srpskoj, a samim tim i prema BiH, kao zemlji u kojoj su etničke granice iscrtane boldovanim fontom, iziskuje dobru analizu njenih kreatora politika. Politika uslovljavanja i nametanja, koju da bi ublažili prati obezbjeđivanje određenih grantova i donacija je neuspješna. Iako bi određeni broj ovih mladih ljudi voljelo da vidi svoju zemlju u EU, više od 78% procenata njih ne vjeruje da će BiH ikada pristupiti Evropskoj uniji! To je surova realnost.  Kako vrijeme bude prolazilo, a BiH i dalje ne bude članica evropske zajednice država, evroskepticizam će ići “do plafona”.

Sa procentom od preko 54% ispitanici su odgovorili da Rusija može biti alternativa EU, i da bi pristali da njihova zemlja pristupi jednoj takvoj zajednici, ako bi ona postojala. Na stranu da stavimo tradicionalno prijateljstvo, patronat u Ujedinjenim nacijama, vjersku povezanost, ovaj podatak je veoma zanimljiv sa više aspekata. Sve me to dalje vuče da nastavimo sa anketom, koja bi uključila neka usmjerenija pitanja, ne tako opšta kao ova, i bilo bi veoma zanimljivo vidjeti kakvi će biti odgovori.

Tы согласен?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA