Avion na solarni pogon sleteo u Brisel posle uspešnog leta

Eksperimentalni avion koji ne troši gorivo već ima solarni pogon sleteo je danas u Brisel posle prvog leta koji je trajao 13 sati.

Avion na solarni pogon sleteo u Brisel posle uspešnog leta

Letelica koja je projekat svajcarskog avijatičara i lekara Bertrana Pikara, a kojom je pilotirao Andre Borsberg, poletela je sa vojnog aerodroma na zapadu Švajcarske oko šest sati jutros i bez poteškoća sletela oko 19 časova i četrdeset minuta u glavni grad Belgije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Ovo je divno", rekao je Pikar koji je konstruisao letelicu. "Ovim letom mi ohrabrujemo političare širom sveta da podrže napredna energetska rešenja", rekao je Frans presu Pikar neposredno posle sletanja letilice.

On se tom prilikom založio za promenu načina razmišljanja i ohrabrio mlade ljude da usvoje nove tehnologije i zaustave trošenje fosilnog goriva. "Ludost je da čovečanstvo troši milijarde tona nafte svakoga sata", rekao je Pikar.

Njegova letilica sa rasponom krila od 64 metra što je približno velikom Erbasovom modelu aviona A340 teži samo 1,6 tona što je težina prosečnog automobila. Pogon na solarnu energiju već je dobio podršku Evropske komisije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Letelica je već ušla u istoriju aeronautike jula 2010. kada je izvela let dugačak 24 sata bez prekida koristeći samo solarnom energiju i akumulatore. Prototip, čija krila pokriva 12.000 foto-naponskih ćelija koje napajaju četiri elektromotora jačine deset konjskih snaga, leteo je na visini od 3.600 metara brzinom od 70 kilometara na čas.

Sledeći cilj ovog projekta vrednog 75 miliona evra je izrada novog prototipa koji će biti još veći i imati bolje performanse. Novi prototip bi trebao da 2013. preleti Atlantik a konačan cilj je preletanje čitave zemaljske kugle u pet etapa koje se očekuje 2013. ili 2014. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA