Štajkuju francuski pekari: "Bagete" u ruke pa na ulicu

Organizatori protesta traže uvođenje maksimalne gornje cijene energenata, a oko hiljadu demonstranata okupilo se na pariškom Trgu Nation i šetalo do zgrade Ministarstva ekonomije Francuske.

Štajkuju francuski pekari: "Bagete" u ruke pa na ulicu
FOTO: ESRA TASKIN/ANADOLIJA

Demonstrantima su se pridružili i predsjednički kandidati sa prošlogodišnjih izbora Žan Lasal i Nikolas Dupon-Aigna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Osim tradicionalnih francuskih bageta i zastave Francuske, demonstranti su uzvikivali i slogane podrške pekarima i zanatlijama.

Maketa pogubljenog čovjeka s transparentom na kojem piše “Pekara udario grom“ i otvoreni mrtvački sanduk s kosturom privukli su pažnju na protestima.

U razgovoru s novinarom Anadolije, pekarka iz Soroa Marin Lafi izjavila je da protestuje zbog svojih prijatelja pekara koji nisu mogli platiti svoje račune za struju i plin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ukazujući da su pekari već morali povećati cijene svojih proizvoda, Lafi je kazala da su trenutne cijene sirovina i struje nezamislive.

“Pekari nisu dobili adekvatnu pomoć od Vlade. Mali privrednici se generalno ne mogu nositi s računima od po nekoliko hiljada evra mjesečno“, kazala je.

Vlasnik pekare Vilijem Demar, koji je na proteste došao iz Vijena na jugoistoku zemlje, izjavio je da svi poduzetnici u Francuskoj imaju problema s računima za struju, te da od vlade traže gornju cijenu.

Podsjetivši da se francuski bageti nalaze na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, Demars je rekao da francuska vlada nije prepoznala važnost svojih pekara.

“Kritikujem evropsko tržište električne energije. Račun, koji je 2022. iznosio oko 35.000 evra, ove će godine, prema procjenama elektroprivrede, premašiti 75.000 evra", istakao je Demars.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA