U bolnicama nemaju primjedbe: Manjak kadra pogoduje uvozu lijekova bez kontrole

  • BiH
  • 25. Jan 2023.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH upozorava da sve više medikamenata u zemlju stiže interventnim uvozom koji ne podliježe kontroli kvaliteta, a jedan od razloga jeste nedostatak kadra u ovoj instituciji zbog čega kasne obnove dozvola za stavljanje lijekova u promet.

U bolnicama nemaju primjedbe: Manjak kadra pogoduje uvozu lijekova bez kontrole
FOTO: EmiliaU/DepositPhotos

Navedeno je to u izvještaju o radu Agencije za prošlu godinu u kojem stoji da je najveći izazov te institucije hroničan nedostatak radnika. Po važećoj sistematizaciji od 160 radnih mjesta lani je u Agenciji prosječno mjesečno radilo 93 zaposlenih, iako je budžetom bilo planirano 103.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U izvještaju dalje stoji da kontinuirano smanjenje broja radnika, uzrokovano penzionisanjem i odlivom kadra zbog lošeg materijalnog statusa, dovodi do situacija da se zaposleni stalno preraspodjeljuju sa osnovnih na dodatne poslove, što ima za posljedicu da se nadležnosti Agencije ne sprovode u punom kapacitetu.

Iz Agencije navode i probleme u vezi sa zloupotrebom interventnog uvoza što je naročito izraženo od 2018. godine, a za koji dozvole daju nadležna entitetska ministarstva zdravlja i Odjel za zdravstvo Brčko distrikt.

– Neregistrovani lijekovi koji ulaze u BiH putem interventnog uvoza ne podliježu kontroli kvaliteta i radi se o potpuno nekontrolisanim medikamentima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Odredbom zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH interventni uvoz je propisan sa ciljem rješavanja hitnih potreba, a trenutno se implementacijom te odredbe vrši redovno snabdijevanje tržišta u sklopu tenderskih nabavki koje se planiraju unaprijed za period od šest mjeseci do tri godine – stoji u izvještaju Agencije za lijekove BiH. Dodaju da povećanju interventno uvezenih lijekova pogoduju i kašnjenja u postupcima obnove dozvole za stavljanje lijeka u promet uzrokovana velikim odlivom visokokvalitetnog kadra posljednjih godina.

U Agenciji tvrde da im se obraćaju zdravstvene ustanove s molbom da se spriječi ulazak neprovjerenih, neregistrovanih lijekova koji često imaju golim okom vidljive nedostatke u kvalitetu, a čijom primjenom se ispoljavaju brojna neželjena dejstva kod pacijenata.

U zdravstvenim ustanovama u Srpskoj nemaju zamjerke na kvalitet lijekova niti su se obraćali Agenciji tim povodom.

Direktor bolnice u Zvorniku Ivan Popović kaže da nikada nisu imali problema s nekvalitetnim lijekovima, da nemaju žalbi ni pacijenata niti osoblja.

– Problem koji imamo u vezi s lijekovima jeste taj da se veoma često dešava da se niko od dobavljača ne javi na tender koji raspiše Fond zdravstvenog osiguranja. To je inače procedura na osnovu koje dobijamo medikamente – kazao je Popović.

Prvi čovjek Univerzitetsko kliničkog centra RS Vlado Đajić tvrdi da ni u toj ustanovi nije bilo žalbi ni pacijenata niti ljekara na kvalitet lijekova koji su primjenjivani u proceduri liječenja.

– Nakaradnost tendera za snabdijevanje lijekovima limitira nas da radimo svoj posao pa se poseže za interventnim uvozom – naveo je Đajić, piše Glas Srpske.

Primjedaba na kvalitet lijekova nije bilo ni u fočanskoj bolnici

– Tendere, odnosno javne nabavke za lijekove sprovodi Fond zdravstva, dok mi nabavljamo medicinski materijal u skladu sa zakonom, odnosno od dobavljača koji su registrovani kod Agencije za lijekove BiH – priča direktor bolnice Foča Radmil Marić. 

ZAHTJEVI

U izvještaju Agencije za lijekove navodi se da su po pitanju kontinuiranog nedostatka stručnog kadra za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti upućivali brojne zahtjeve za popunu radnih mjesta nadležnim institucijama s obrazloženjima i posljedicama po zaštitu zdravlja stanovništva u BiH. Međutim, broj radnika se nastavio smanjivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA