Reprogram spasio 87 preduzeća

Poreskim obveznicima u Republici Srpskoj lani je reprogramirana naplata 47,4 miliona maraka duga na osnovu poreza i doprinosa, što je za 13,4 miliona KM više u odnosu na 2021. godinu.

Reprogram spasio 87 preduzeća
FOTO: SergeyNivens/DepositPhotos

U Poreskoj upravi RS za “Glas Srpske” navode da je u prošloj godini odobreno ukupno 87 rješenja o odgođenom plaćanju poreskog duga, od čega je Ministarstvo finansija RS odobrilo 60 rješenja na iznos duga od 46,97 miliona KM, dok je Poreska uprava odobrila 27 rješenja na iznos duga od 435.187 KM. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema njihovim podacima, u 2021. godini ukupno je odobreno 120 rješenja o odgođenom plaćanju poreskog duga na iznos obaveze od oko 34 miliona KM.

- Poreske obaveze se mogu reprogramirati u jednokratnom iznosu, najduže na godinu dana ili maksimalno na pet godina, odnosno u 60 jednakih mjesečnih anuiteta, a iznos duga koji može biti odgođen za plaćanje nije limitiran - pojasnili su u Poreskoj upravi RS.

Dodali su da se reprogram dospjelih poreskih obaveza odobrava svim obveznicima koji ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o odgođenom plaćanju, za dug koji je dospio najkasnije u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtjev za odgađanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Osim toga, pojašnjavaju, odobrava se reprogram i za dug obezbijeđen hipotekom, a to obezbjeđenje mora da bude najmanje u vrijednosti ukupnog poreskog duga, uključujući i kamatu i da su izmirene pojedinačne dospjele obaveze po osnovu doprinosa za PIO, za zaposlene kojima u periodu trajanja odgađanja dospijeva neko od prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

- Odredbe Zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga ne primjenjuje se na poreski dug po osnovu poreza na nepokretnost - istakli su u Poreskoj upravi.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da su očigledno teškoće u poslovanju postale opterećenje za one koji vode biznise, pogotovo one koji se vežu za evropska tržišta i probleme zbog situacije u Ukrajini.

- Neplaćanje poreza i doprinosa na platu jedan je od signala poteškoća u poslovanju - istakao je Pavlović.

On je naglasio da je nemogućnost izmirenja obaveza nešto što se kod ozbiljnih kompanija dešava kada je situacija na tržištu njihovih proizvoda i usluga komplikovana.

- Očigledno je situacija takva da Privredna komora mora da kontaktira sve te firme koje su prinuđene da traže reprogram te da vidi gdje su problemi i da im se pomogne da se proizvodnja revitalizuje - istakao je Pavlović.

Nadležnost

U Poreskoj upravi RS pojašnjavaju da je, u skladu sa Zakonom o odgođenom plaćanju poreskog duga, postupak odgođenog plaćanja na iznos duga do 30.000 KM u njihovoj nadležnosti. Dodaju da o zahtjevu za dug veći od tog iznosa odlučuje Ministarstvo finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA