Sedmica prevencije karcinoma grlića materice obilježena besplatnim preventivnim pregledima i stručnim predavanjem

Oko 100 žena obavilo je danas besplatan Papanikolau test u okviru akcije koju je organizovala bijeljinska Bolnica "Sveti vračevi" povodom obilježavanja Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića materice.

Sedmica prevencije karcinoma grlića materice obilježena besplatnim preventivnim pregledima i stručnim predavanjem

Papanikolau test ili PAPA test skrining je metoda koja se smatra zlatnim standardom u ranoj dijagnostici karcinoma grlića materice, saopšteno je iz Bolnice. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



Pomoćnik direktora za medicinske poslove Nela Mitrović rekla je da je Bolnica organizovala i stručno predavanje i besplatne preventivne preglede i Papanikolau testa, s ciljem podrške Evropskoj sedmici prevencije karcionoma grlića materice i podizanje svijesti kod žena o značaju preventivnih ginekoloških pregleda, te očuvanju reproduktivnog zdravlja.

Ona je istakla da je rak grlića materice maligno oboljenje koje se javlja kada dođe do promjena na ćelijama grlića i one počnu da rastu nekontrolisano, a ukoliko se na vrijeme otkrije, potpuno je izlječiv.

"Danas se smatra da je najčešći uzrok raka grlića materice Humani papilloma virus - HPV. Smatra se da ima oko 150 različitih vrsta, a 40 se prenosi genitalnim putem i izazivaju infekcije genitalnog trakta. Da bi se HPV prenio sa inficirane osobe, potrebno je da postoji oštećenje na koži ili sluzokoži. Infekcija će se razviti u onim slučajevima kada su slabe odbrambene snage organizma", navela je Mitrovićeva.



Prema njenim riječima, ostali faktori rizika su stres, hronična konzumacija nikotina ili alkohola.

"Zahvaljujući dobrim odbrambenim snagama organizma najveći dio populacije uspije da eliminiše taj virus u roku od šest mjeseci, pa do maksimum 24 mjeseca. Ali, kod onih kod kojih ostane u organizmu, izaziva određene patološke promjene, prevashodno na grliću materice", rekla je Mitrovićeva.

Šef Odsjeka za ginekologiju Miomira Brkić istakla je da je od ove godine na mikrobiologiji bijeljinske bolnice moguća je identifikacija odnosno, verifikacija HPV-a.

"I ne samo da se utvrdi prisustvo HPV-a iz brisa grlića materice nego se utvrdi i koji je tip. Tip 16 i 18 imaju najveći onkogeni potencijal i čak se nalaze kod 99,8 odsto žena koje imaju karcinom grlića materice. Količina i tip virusa određuju koji će biti tretman tih patoloških promjena na grliću, da ne dozvolimo da pređu u karcinom", rekla je ona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



Prema statistici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske otprilike od 180 do 200 žena oboli od karcinoma grlića materice, a njih oko 50 izgubi bitku sa ovom bolešću.

Pedesetogodišnja M.M. iz Bijeljine kaže da joj ova, današnja akcija mnogo znači jer nema knjižicu i ne radi.

"Nemam novca za privatni pregled, a nisam bila kod ginekologa pet godina, a čula sam da baš mnogo žena u posljednje vrijeme umire od ove bolesti. Hvala bolnici što nam je omogućila ove preglede", navela je M.M.

Šezdesetpetogodišnja žena, koja je čekala na pregled, navela je da je redovno išla na ginekološke preglede do pojave korona virusa.

"Više od tri godine nisam bila na pregledu i ovo mi je baš dobro došlo. Drago mi je kad neko misli na nas u današnje vrijeme", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 23:00

    13°C
  • 02:00

    11°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

97 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI