Bijeljina na Samitu balkanskih gradova

Savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić predstavljao je Grad Bijeljinu na Samitu B40 mreže balkanskih gradova, održanom u Atini 23. i 24. januara. Domaćin samita bio je Kostas Bakojanis, gradonačelnik grčke prestonice koja je preuzela rukovođenje ovom Mrežom od Istanbula.

Bijeljina na Samitu balkanskih gradova

- Bijeljina je član Mreže B40 od samog osnivanja 2021. godine, jer vjerujemo da takozvana diplomatija lokalnih zajednica može učiniti mnogo na prevazilaženju granica i svih smetnji koje one predstavljaju za normalan protok ljudi i razmjenu roba, kulture i ideja. Takođe, okrenuti smo intermunicipalnom učenju i razmjeni iskustava i dostignuća u oblasti komunalnog razvoja, zaštite životne sredine, privlačenju investicija i drugim važnim temama za svakodnevni život stanovništva, a to je upravo jedan od ciljeva Mreže B40 - pojašnjava Ostojić razloge zbog kojih je Bijeljina u članstvu ove međunarodne organizacije.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pored plenarnih susreta, atinski samit bio je prilika za brojne bilateralne susrete na kojim je razgovarano o mogućnostima za uspostavljanje i proširenje saradnje.- Naravno, najviše mogućnosti za saradnju postoji sa gradovima u regionu. Između ostalih razgovarali smo sa našim prijateljima iz Nikšića, Skoplja, Kotora, rumunske Konstance, sa atinskim domaćinima, kao i potpredsjednikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Savjetu Evrope Vladimirom Prebiličem. Postoji veliki prostor za primjenu smart-siti koncepata i rješenja u našim gradovima, a svaki grad može da ponudi nešto što drugi nemaju. Ostvarili smo značajne kontakte i dogovorili se da ih konkretizujemo u narednom periodu, kako bismo u konačnici ostvarili bolji kvalitet života naših građana – zaključuje Ostojić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA