Kriptotrgovcima u Srpskoj za četiri dana ističe rok za registraciju

Svim pružaocima usluga povezanih sa virtuelnim valutama u Republici Srpskoj za četiri dana ističe rok u kojem su obavezni obavijestiti Komisiju za hartije od vrijednosti RS o svojoj djelatnosti i podnijeti zahtjev za upis u evidenciju.

Kriptotrgovcima u Srpskoj za četiri dana ističe rok za registraciju
FOTO: REDPIXEL/DepositPhotos

Kako se navodi u obavještenju KHOV-a , nakon 31. januara pružaocima će biti izdata uvjerenja o upisu, a oni koji ne ispune svoju obavezu, neće moći više da obavljaju ovu djelatnost. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Svako ko namjerava se bavim ovim poslom, obavezan je u roku od 30 dana od osnivanja da dostavi obavještenje o pružanju usluga u KHOV, skupa sa opisom mjera unutrašnje kontrole radi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te podnese zahtjev za upis u evidenciju pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama (Obrazac: EPU-VV) sa propisanim prilozima.

Svaki pružalac usluga povezan sa virtuelnim valutama u Srpskoj mora biti evidentiran u bazi КHOV-a, a sada je definisan i način vođenja, sadržaj i forma evidencije, čime su se stekli uslovi za podnošenje zahtjeva za upis.

Radi se o fizičkim ili pravnim licima organizovanim kao privredna društva ili samostalni preduzetnici koji čuvaju i upravljaju virtuelne valute za treća lica, organizuju platforme za trgovanje, razmjenjuju ih valutu koja je zakonsko sredstvo plaćanja ili za drugi digitalni novac, prenose ih ili nude u prodaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

“Lica koja su prije stupanja na snagu zakona obavljala djelatnost pružanja usluga povezanih sa virtuelnim valutama dužna su da u roku od 120 dana usklade svoje poslovanje sa odredbama kao i  podzakonskim propisima donesenih na osnovu njega. Najkasnije do 31. januara 2023. rodine dužni su da obavijeste КHOV o pružanju usluga povezanih sa virtuelnim valutama zajedno sa opisom mjera unutrašnje kontrole”, navodi se u obavještenju.

Komisija za hartije od vrijednosti pozvala je sve pružaoce usluga da se upišu evidenciju u Republici Srpskoj i da u zakonskom roku dostave dokumentaciju.

Obrazac zahtjev za upis u evidenciju pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama EPU-VV može se preuzeti na internet stranici КHOV-a.

Zakonom je propisan i prekršaj za pružaoce usluga koji u propisanom roku ne obavijeste КHOV o svojoj djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 02:00

    9°C
  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

141 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI