Što je puno - puno je: Evo šta je od hrane najviše poskupjelo na zelenim pijacama u Srpskoj

Na zelenim pijacama u Republici Srpskoj u decembru lani prodato je poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 1,37 miliona KM.

Što je puno - puno je: Evo šta je od hrane najviše poskupjelo na zelenim pijacama u Srpskoj

Prema podacima Zavoda za statistiku Srpske, u odnosu na isti mjesec 2021, to je za 288.305 KM ili 26,6 odsto više. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U ovom periodu, prodaja većine poljoprivrednih proizvoda je porasla, dok je određenih pala, ali je pomenuto povećanje prodate vrijednosti dobrim dijelom rezultat i poskupljenja roba koje građani na pijaci pazare.

A unazad godinu dana, najviše je poskupio kajmak, sa 14,3 na čak 19,1 maraka u prosjeku, te med sa 16,8 na 20,2 KM po kilogramu. S druge strane cijena sira je ostala ista, a kilogram u prosjeku košta 7 KM. Značajno je skočila i cijena kokošjih jaja, za 14 feninga ili za skoro 50 odsto, pa je komad u decembru lane koštao čak 0,43 KM, dok je  kilogram očišćene kokoši sa 6,3 otišao na 7,6 KM.

Uprkos poskupljenjima, građani su u decembru lane pazarili 4.695 kilograma kajmaka, što je za 1.615 kilograma više nego a u istom mjesecu 2021. Prodaja meda je sa 2.341 porasla na 4.142 kilograma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Cijena bijelog luka je sa 8,1 porasla na 9,3 KM. Kilogram pšenice i kukuruza je u ovom periodu u prosjeku poskupio za više od 25 feninga, a pšenično i kukuruzno brašno za skoro 55 feninga po kilogramu.

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine,  sa daleko većim cijenama nego u marketima.

– Jeste da je tržnicama uglavnom domaća roba, ali, što je puno-puno je. Ranijih godina sam redovno išla na zelenu pijacu, gdje sam pazarila svo voće i povrće, ali sada je, kad se u obzir uzmu marketi, razlika dosta veća. Naravno, voće, povrće i drugi poljoprivredni proizvodi iz uvoza se ne mogu mjeriti sa domaćim, ali je u ovim teškim vremenima najvažnije što jeftinije proći – kaže Vinka K, domaćica iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA