Osnovano Udruženje Hercegovaca u Bijeljini – cilj bolje povezivanje dva zavičaja

Uz učešće više od 200 članova, u Bijeljini sinoć je održana osnivačka Skupština Udruženja Hercegovaca u Bijeljini „Jovan Dučić“. Pored svečarske atmosfere i podsjećanja na Hercegovce koji su slavu svoje zemlje pronosili od Hercegovine do Semberije i dalje, širom svijeta, izabrano je i rukovodstvo, odnosno, utvrđeni ciljevi Udruženja.

Osnovano Udruženje Hercegovaca u Bijeljini – cilj bolje povezivanje dva zavičaja

Za predsjednika je izabran ugledni privrednik i humanista Spasoje Albijanić koji je u besjedi najavio da će prevashodni ciljevi Udruženja biti njegovanje duhovnosti, kulture i tradicije mjesta iz kojih članovi potiču, kao i dublje povezivanje Semberije i Hercegovine - zavičaja iz kog su potekli i zavičaja u kojem sada žive. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Mi jesmo Hercegovci po osjećanju, ali mi smo i Semberci, jer živimo u Semberiji. Želimo da napravimo čvrst most između naša dva kraja, jer su naše veze isprepletene vijekovima zajedništva. I samo mjesto osnivanja Udruženja ima duboku simboliku, jer ova biblioteka nosi ime po Filipu Višnjiću, pjesniku-guslaru Sembercu, a Hercegovina je guslarski kraj. Cilj nam je i privredno, sportsko i svako drugo sabiranje ljudi iz naša dva kraja, kao i čuvanje kulture sjećanja na naša stradanja i velike ljude koje je Hercegovina iznjedrila - poručio je Albijanić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Predsjednik Upravnog odbora biće prof. dr Dimitrije Ćeranić, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U prigodnom obraćanju, Ćeranić je istakao da je Semberija oduvijek otvorena za svakog dobronamjernog čovjeka koji je bio spreman da u ovom plodnom kraju razvija svoje sposobnosti.

- Nama je Hercegovina majka, a Semberija otac. Hercegovci su se vijekovima selili, ali sebe nisu raselili. Mi želimo da spajamo, a ne da razdvajama i, u duhu Save Vladislavića, koji je razdvojio Kinu i Rusiju, a u stvari, vječno ih spojio, tako i mi srpske krajeve želimo da spajamo sa Hercegovinom i Semberijom i da, zajedno sa drugim hercegovačkim i zavičajnim udruženjima, nastojati da donesemo još više kulture, privrednog napretka, sportskih događaja, kako bi naša Semberija ostala plodno tlo za plamen Svetog Save upaljen prije osam vijekova. Prošlost nismo naslijedili od predaka, već pozajmili od potomaka i u tom duhu, ovo je samo prvo od naših budućih saborovanja – poručio je Ćeranić.

Skupštinu je, u ime episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, blagoslovio sveštenik Siniša Šarenac, a obratili su se i gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović i predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević koji su najavili da će ovo zavičajno Udruženje  za svoje aktivnosti imati podršku gradske izvršne i zakonodavne vlasti.

Sjedište Udruženja biće u Ulici Miloša Crnjanskog, a sa Skupštine je upućen poziv stanovnicima Semberije i Majevice koji su porijeklom Hercegovci i svima koji vole Hercegovinu da se uključe u njegov rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA