Inflacija gura molere i keramičare u sistem PDV-a

  • BiH
  • 31. Jan 2023.

U sistem PDV-a u BiH u prošloj godini ušao je veliki broj malih preduzetnika, čiji je promet skočio uglavnom zbog inflacije. Ovo će, kažu, dodatno ugoziti njihovo poslovanje, a mnogi već najavljuju stavljanje ključa u bravu.

Inflacija gura molere i keramičare u sistem PDV-a
FOTO: Pixabay

Prema Zakonu o PDV-u BiH preduzeća koja ostvaruju promet veći od 50.000 KM na godišnjem nivou dužna su da se registruju u sistem PDV-a. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

To je izuzetno nizak prag koji je bio razumljiv kada se usvajao zakon, ali danas to je nemjerljivo mali godišnji promet čak i za samostalne zanatske radionice.

Nacrtom novog zakona koji je pripremljen još prije dvije godine, ali do danas nije usvojen, predviđeno je povećanje tog praga na 75.000 KM, iako privrednici traže da on bude 100.000 KM.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da su na kraju prošle godine imali veliki broj zahtjeva obveznika za ulazak u sistem PDV-a po „sili zakona“, s obzirom na to da su zbog inflacije premašili promet od 50.000 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Porastao je promet zbog činjenice da su porasle cijene i veći broj obveznika koji do sada nisu imali prihod od 50.000 KM, sada ima. Samim tim smatramo da bi taj prag trebalo što prije da se podigne“, rekao je za CAPITAL načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Direktor Zanatsko – preduzetničke komore RS Jovan Bratić kaže za CAPITAL da firme koje imaju samo dva radnika ispunjavaju uslove za ulazak u sistem PDV-a te da im je inflacija donijela dodatne probleme.

„Ulazak u sistem PDV-a automatski poskupljuje naše usluge za 17 odsto i to nam predstavlja veliki problem. Mnogi preduzetnici se žale i najavljuju zatvaranje, prije svih cvjećare i frizeri. Taj prag bi trebalo povećati na 100.000 KM ili barem na 90.000 KM jer zaista imamo mnogo zanatskih djelatnosti koje jedva preživljavaju“, kaže Bratić.

Ekonomski analitičar Igor Garvan smatra da je se ovaj prag trebao postepeno povećavati od samog uvođenja PDV-a, a pogotovo u prethodnom periodu rekordne inflacije.

Međutim, kaže i da inflacija nije jedini kriterijum jer niži prag i postepeni rast broja obveznika u sistemu imaju i određene prednosti.

„Sistem PDV-a donosi i određene prednosti obveznicima u poslovanju, kao što je mogućnost odbitka ulaznog poreza, a donosi i prednosti državi jer je efikasnija kontrola i naplata u ovom sistemu nego van njega. Prag svakako da ima smisla povećati, ali ne nerealno jer previsok prag je još lakše izbjeći onima kojima je cilj ostati izvan sistema ne radi nižih cijena kupcima nego radi nezakonitosti“, smatra Gavran.

Prag za ulazak u sistem u PDV-a u Hrvatskoj iznosi nešto manje od 78.000 KM, a u Srbiji oko 133.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA