I ona postala pravi luksuz: Kokošja jaja nikad nisu bila skuplja, a evo koliko košta komad

Unazad godinu dana, u Srpskoj su poskupjele sve prehrambene namirnice, bez izgleda da bi bar u dogledno vrijeme moglo da dođe do njihovog pojeftinjenja.

I ona postala pravi luksuz: Kokošja jaja nikad nisu bila skuplja, a evo koliko košta komad
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jedna od namirnica čija je cijena drastično skočila su i kokošja jaja, koja trenutno koštaju i do 0,46 KM po komadu, što je ubjedljivo najskuplje ikad. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naime, pakovanje od 10 komada jaja u marketima, i to onih standardne veličine, košta od 4 do čak 4,6 KM. U januaru prošle godine, komad je koštao 0,28 KM, što znači da je, trenutno, jaje u prosjeku skuplje za više od 50 odsto nego početkom 2022.

Na zelenim pijacama, komad je u decembru lani u prosjeku koštao 0,43, a u istom mjesecu 2021. njegova prosječna cijena bila je 0,29 KM.

– Kad se gleda komad, neko će reći – pa, šta je to 40-50 feninga. Ali, šta možete sa jednim jajetom?! Nas je petoro u kući, muž, ja i troje djece, i samo za doručak nam ode najmanje 10 komada, a to je 4,5 KM. A gdje su ostala jela u koja idu jaja. Ranije stvarno nisam štedjela na njima, ali sada gledam gdje ih i koliko upotrebljavam. I zaista mi nije jasno zašto su ovoliko poskupjela – kaže Milka V, domaćica iz Banjaluke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Proizvođači su krajem prošle godine najavili poskupljenje kokošjih jaja, uz objašnjenje da je to neminovno, prvenstveno zbog poskupljenja proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

11°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    7°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

99 cm

Promjena: 5cm

Sava Jamena

324 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI