Minić: Uvaženo do 95 odsto zahtjeva poljoprivrednika

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas u Bijeljini da je pri izradi ovogodišnjeg pravilnika o podsticajima u agraru uvaženo do 95 odsto svih zahtjeva poljoprivrednih proizvođača.

Minić: Uvaženo do 95 odsto zahtjeva poljoprivrednika

"Opredjeljenje Vlade je da se obezbijedi kontinuitet i sigurnost u proizvodnji hrane, a raspodjela podsticaja rezultat je dogovora sa poljoprivrednicima da bi imali što bolji efekat sa 180 miliona maraka agrarnog budžeta za ovu godinu", rekao je Minić novinarima.

On je ocijenio da je sastanak predsjednika Republike Milorada Dodika sa više od 200 poljoprivrednika u Semberiji bio vrlo koristan i da su izneseni realni zahtjevi u cilju očuvanja i jačanja agrara.

"Gradimo sistemske mjere za osnaživanje proizvodnje hrane, ali i kontrole trošenja podsticaja i radimo zajedno da postignemo najbolje moguće u ovoj važnoj oblasti", istakao je ministar poljoprivrede.

On je pozvao poljoprivrednike da osiguraju svoju imovinu, usjeve i sve što je podložno šteti od elementarnih nepogoda, navodeći da je predviđeno tri puta više sredstava i najmanje 50 odsto učešća u šteti, kako bi se imala sigurnost u poljoprivrednoj proizodnji.

"Povećali smo sva davanja u povećanom agrarnom budžetu i reagovaćemo svaki put da pomognemo da naš proizvođač bude otporan, da opstane i da je rentabilan", poručio je Minić.

Organizator sastanka Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina, rekao je novinarima da poljoprivreda ima budućnost, ukazujući da je na sastanku bilo mnogo mladih ljudi koji se u Semberiji bave proizvodnjom hrane.

"Agrarni fond je isplatio 2,7 miliona maraka podsticaja za 3.000 proizvođača, samo godinu ranije to je bilo milion maraka za 1.100 poljoprivredika, imali smo najbolju cijenu pšenice u okruženju i to neki pokazatelji da naša poljoprivreda ima budućnost", ocijenio je Lazarević.

On je rekao da će dodatna dva miliona maraka koje je predsjednik Republike najavio za ruralni razvoj Semberije, kao i prethodna tri miliona KM koji su realizovani, biti usmjerena u još projekata asfaltiranja puteva, uređenja javnih objekata i ulične rasvjete u selima, u dogovoru sa Savjetima mjesnih zajednica.

Lazarević je rekao i da su dosadašnja ulaganja Vlade u Semberiji već imala efekta na zaštiti od poplava, jer nedavne obilne padavine i protok rijeke Drine kao onaj iz 2010. godine ovaj put nije izazvao plavljenje i štetu u Bijeljini.

"Orlovo polje /lokacija na Drini/ koje je poplačano u dužini 3,5 kilometara i izdignuto 1,5 metara, kao i proširenje kod Pavlovića mosta, omogućilo je da ista količina vode koja je izazvala poplavu 2010. godine sada ne napravi skoro nikakvu štetu u širem podruju Semberije“, rekao je Lazarević i dodao da je Bijeljina dva puta bila poplavljena preko ove lokacije.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA