Sistemski riješiti problem deponovanja otpada u blizini rijeka

Potrebno je sistemsko rješenje na regionalnom nivou i upravljanje otpadom u skladu sa propisima i ekološkim standardima, rečeno je Srni iz Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, kao odgovor na pitanje o problemu nagomilavanja velikih količina smeća u hidroakumulacijama i većim rijekama koje protiču kroz Srpsku.

Sistemski riješiti problem deponovanja otpada u blizini rijeka

Direktor Instituta Predrag Ilić ističe da je potrebno hitno izgraditi regionalne sanitarne deponije na kojim bi se odlagao otpad, a ne na opštinska odlagališta, sa kojih se raznosi i dospijeva u rijeke. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On napominje da, nažalost, nije na zavidnom nivou prikupljanje otpada u gradovima, a pogotovo na seoskom području gdje u većini slučajeva nema organizovanog sistema upravljanja otpadom.

Iz Instituta navode da ništa manje nije bitna i svakodnevna edukacija građana, koji treba da shvate da problem nije riješen ukoliko otpad odlažu na divlje deponije, baca u rijeke ili šume.

Iz Javne ustanove "Vode Srpske" ranije je saopšteno da je potrebno pristupiti čišćenju svih vodotokova u slivu Drine s obzirom na to da su visoki vodostaji tokom januara ponovo doveli do nagomilavanja velikih količina smeća u hidroakumulacijama, te su apelovali da se otpad ne baca pored rijeka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iz ove ustanove ističu da su neophodne akcije čišćenja vodotoka od otpada od najmanjih potoka na lokalnom nivou, potom pritoka Drine, ali i rijeke na cijelom toku.

Iz "Voda Srpske" podsjećaju da su visoki vodostaji u slivu Drine tokom januara ponovo doveli do nagomilavanja velikih količina raznog otpada, posebno u akumulaciji Hidroelektrane "Višegrad" gdje dotiču vode sa područja Crne Gore, Srbije, i gornjeg toka rijeke Drine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 02:00

    15°C
  • 05:00

    13°C
  • 08:00

    14°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

356 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 01. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI