Institut: Nije isključena mogućnost epidemije morbila u Srpskoj

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rečeno je Srni da nije isključena mogućnost pojave morbila u epidemijskoj formi i u Srpskoj s obzirom da je u Srbiji registrovano više desetina slučajeva, a proglašena je i epidemija u Smederevu, te imajući u vidu da je obuhvat MRP vakcinom u 2021. godini u nekim regijama čak ispod 60 odsto.

Institut: Nije isključena mogućnost epidemije morbila u Srpskoj
FOTO: DepositPhotos

Iz Instituta podsjećaju da je obavezna vakcinacija protiv zaraznih bolesti, među kojima malih boginja, zaušnjaka i rubeole, te da je to najefikasniji, najbezbjedniji i najjeftiniji način za sprečavanje obolijevanja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iz ove ustanove ističu da su morbile jedno od najzaraznijih oboljenja za koje ne postoji lijek.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstve Republike Srpske Nina Rodić Vukmir navodi da su morbili /male boginje/ respiratorno oboljenje visoke kontagioznosti, uglavnom dječijeg uzrasta.

Prema njenim riječima, male boginje karakteriše osip koji prati izrazito visoka temperatura, kašalj, konjuktivitis, uvećanje jetre, slezine, limfnih čvorova, upala pluća i bronhija. Komplikacije koje mogu nastati su brojne, od lakših do težih, a uključuju teške upale pluća sa neizvjesnim tokom, meningoencefalitis /upala moždanih opni i mozga/, konvulzije, edem mozga i kasne manifestacije sklerozantnog oštećenja svih moždanih struktura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Specifična terapija za ovo oboljenje ne postoji, što još jednom ističe važnost i neophodnost redovne vakcinacije djece i upozoravanje roditelja kakve su posljedice propuštanja vakcinacije kako protiv svih zaraznih bolesti, tako i malih boginja", rekla je Rodićeva.

Iz Instituta navode da u sredinama sa niskim socio-ekonomskim standardom, gdje nije uvedena vakcinacija protiv ove zarazne bolesti, godišnje umire više stotina hiljada djece od malih boginja i njenih komplikacija. Više od 14 odsto svjetskog mortaliteta djece čine bolesti koje su se mogle spriječiti vakcinacijom.

"Pošto se radi o oboljenju za koje ne postoji prirodna otpornost, jedini način da se razvije imunitet protiv ove zarazne bolesti je vakcinacijom MRP ili prebolijevanjem. Iz tog razloga, sve osobe koje su vakcinisane i revakcinisane MRP vakcinom nemaju rizik od obolijevanja", ističu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. U redovnom kalendaru vakcinacije u Republici Srpskoj, MRP vakcina /male boginje, zaušnjaci i rubeola/ se prima sa navršenih 12 mjeseci, a revakcinacija je sa šest godina, odnosno prije polaska u školu.

Razlog pojave slučajeva ovog oboljenja, a posebno epidemijskog javljanja su, kako navode u Institutu, upravo propusti u vakcinaciji. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu bolesti /ECDC/, bilježi se porast broja slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu.

Zaključno sa septembrom prošle godine, registrovano je 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope, dok je 2021. godine registrovano 160 slučajeva. Prema podacima ECDC-a, od početka ove godine registruju se oboljeli u Njemačkoj i Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA