Zašto Skupština smjenjuje Petrovića: Šta je navedeno u inicijativi?

Opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića traži se zbog toga što nije obezbijedio izvršavanje zakona i drugih propisa i opštih akata, ne sprovodi skupštinske odluke i strateška razvojna dokumenta i zato što Skupštini grada nije podnio izvještaj o radu, navodi se u materijalu koji će biti razmatran na sjednici gradskog parlamenta 8. februara.

Zašto Skupština smjenjuje Petrovića: Šta je navedeno u inicijativi?

Petrović je nezakonitim zapošljavanjem lica na određeno vrijeme svjesno uvećao iznos za plate na štetu budžeta grada, a procjena je da je za plate radnika koji su primljeni na određeno vrijeme potrebno 2,1 milion КM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U Gradskoj upravi Bijeljine, sa 346 stalno zaposlenih, gradonačelnik je u oktobru prošle godine imao 107 zaposlenih na određeno vrijeme, u novembru 125, iako su se po Zakonu o lokalnoj samoupravi na ovaj način mogla zaposliti maksimalno 34 lica.

U inicijativi za opoziv navodi se da gradonačelnik nije uvažavao odbornike i u javnom prostoru ih je nazivao kao “srebroljupce”, “vlastoljupce”, “hijene”, “mutljaroše” i “mahinatore”.

“Iako treba biti gradonačelnik svih građana, konstantno je ispoljavao mržnju i netrepeljivost prema svim građanima koji su politički neiostomišljenici, nazivajući ih i pogrdnim imenima u javnosti, recimo sekta, a privatizovao je zvaničnu internet stranicu grada Bijeljina za ličnu promociju i sukobe sa neistomišljenicima”, precizira se u inicijativi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Кako se navodi, Petrović nije postupao ni u skladu sa Statutom grada i Poslovnikom Skupštine grada, za 11 mjeseci prošle godine nije odgovorio na 50 odborničkih pitanja i inicijativa, a u još većem broju slučajeva nije blagovremeno odgovorio, što odbornici smatraju opstrukcijom i kršenjem propisa, kao i nepoštovanjem Skupštine i svih građana Bijeljine.

Кao primjer štete za građane je navedeno ignorisanje skupštinskog zahtjeva o informisanju javnosti o statusu izgradnje gasovoda u Bijeljini i prijedlogu mjera za smanjenje zagađenja vazduha u gradu, iako je Bijeljina jedan od gradova koji u toku sezone grijanja ima najzagađeniji vazduh u BiH i šire.

U skupštinskom materijalu ističe se da je Petrović neadekvatno trošio budžetska sredstva, zbog čega nisu usvojeni izvještaji o izvršenju budžeta koji je ispod 20 odsto u odjeljenjima koja bi trebala biti nosioci razvoja grada, ali je trošenje bilo znatno iznad plana kod plata, reprezentacije gradonačelnika i dnevnica za putovanja.

Prema ovom dokumentu, troškovi reprezentacije gradonačelnika veći su od dvostrukog godišnjeg budžeta za ove namjene – bilo je predviđeno 30.000 КM, a potrošeno je 68.000 КM.

U skupštinskom materijalu navodi se da Petrović nije realizovao plan implementacije Strategije lokalnog razvoja grada za prošlu godinu, niti više planiranih projekata, kao što su izgradnja studentskog doma, parking-garaže, video nadzora na području Bijeljine i ugradnja dijela LED javne rasvjete.

U inicijativi za opoziv dodaje se da gradonačelnik nije podnio izvještaj Skupštini o radu u organima preduzeća koja obavljaju komunalne djelatnosti u Bijeljini, a prisvajanjem nepostojeće nadležnosti i izlazeći iz okvira svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja donio je izmjene Pravilnika o raspodjeli sredstava za sport i fizičku kulturu i na osnovu toga isplatio 1,1 milion КM.

Propust gradonačelnika da proglasi vanrednu situaciju zbog suše lani onemogućio je Vladu Republike Srpske da pomogne poljoprivrednicima u Semberiji usljed nastalih višemilionskih šteta.

Inicijativu za opoziv gradonačelnika podnijelo je 25 odbornika Skupštine grada Bijeljina koja ima 31 odbornika, a biće razmatrana na sjednici u srijedu 8. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA