Proces proširenja čeka reformu unutar EU?

Proces proširenja bi mogao biti usporen jer je i zvanični Berlin stao na stranu francuskog stava da bi prvo bilo potrebno reformisati EU, pa tek onda razmišljati o prijemu novih članica.

Proces proširenja čeka reformu unutar EU?

Naime, kako smo juče pisali, Vlada Njemačke je prije tri dana objavila govor Olafa Šolca, njemačkog kancelara, koji je održao u Pragu prije nekoliko mjeseci, a u saopštenju je izdvojen dio Šolcovog izlaganja da bi prije proširenja EU trebalo ukinuti sistem jednoglasnog donošenja odluka u spoljnoj politici EU i zamijeniti ga kvalifikovanom većinom. To bi, u praksi, značilo da manje zemlje poput Mađarske više ne bi mogle blokirati odluke EU u spoljnoj politici. Šolc je argumentovao da bi sprovođenje spoljne politike EU moglo biti gotovo nemoguće ako u sastav EU uđu sve zemlje zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i Gruzija, a sistem jednoglasnog donošenja odluka ostane na snazi. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Jedno od mogućih tumačenja moglo bi biti da je Njemačka sada objavila saopštenje iz Šolcovog govora s namjerom da uoči današnjeg samita EU i Ukrajine pošalje poruku da bi Berlin prije proširenja, koje on podržava, trebalo da reformiše način donošenja odluka unutar same EU.

Iako proširenje neće biti direktna tema razgovora evropskih zvaničnika s Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Ukrajine, samit EU i Ukrajine u Kijevu će biti posvećen i evropskoj budućnosti Ukrajine. S obzirom na to da su i zemlje zapadnog Balkana i Ukrajine u istom procesu proširenja, ako njemački stav bude jasnije artikulisan narednih mjeseci, to će značiti značajno usporavanje procesa proširenja i čekanje na odluku unutar EU o tome kako će se ubuduće glasati o pitanjima spoljne politike.

Adnan Ćerimagić, analitičar iz Inicijative za evropsku stabilnost, za "Nezavisne" kaže da se Olaf Šolc, njemački kancelar, približio ranijem stavu Emanuela Makrona, predsjednika Francuske, o tome da se proširenje želi, ali tek kada se EU reformiše.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"S jedne strane, obje zemlje se zalažu za EU u kojoj će biti zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija, a možda i Gruzija. Međutim, da bi do takve EU došlo, ova sadašnja mora da se reformiše. Koliko god, a jeste, značajno da su Francuska i Njemačka postigle zajedničku poziciju, još je suviše rano kazati da li će EU i zemlje koje žele da budu njen dio izvesti na zelenu granu. Zašto? Da bi politika proširenja imala uticaj i vjerodostojnost potreban je proces i okvir koji je realan, ostvariv i koji ovisi od toga da li se zemlje koje žele ući u EU i reformišu. Trenutno to nije slučaj jer proces ovisi od dogovora zemalja članica o unutrašnjoj reformi EU", rekao je Ćerimagić.

Pariz i Berlin, kako on smatra, imaju pomalo nerealna očekivanja da svi na Balkanu i u Ukrajini mogu povjerovati da će se reforme u EU dogovoriti, te da iz tog razloga nema potrebe sada vršiti pritisak na EU da se perspektiva konkretizuje kroz okvirni datum za članstvo u EU, kao i da to može motivisati Srbiju i Kosovo da postignu dogovor.

"To sve ostavlja veliki prostor za skepticizam da su Berlin i Pariz spremni uraditi više od onoga što se njima čini mogućim i uraditi što je potrebno, ali i strah da će velika očekivanja u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji završiti onako kako su na zapadnom Balkanu: s ogromnim razočarenjem", rekao je on.

Faris Kočan, analitičar i ekspert za evropske integracije iz Ljubljane, kaže za "Nezavisne" da pitanje ukidanja jednoglasnog donošenja odluka u EU nije novo, ali da nikad do sada nije moglo biti riješeno.

"Možda je sad bolja prilika jer rat u Ukrajini na neki način ujedinjuje zemlje članice EU i kroz taj ugao onda mogu lakše da argumentiraju zašto bi bilo potrebno ići u kvalifikovanu većinu, koja je sasvim legitimna i upotrebljava se bukvalno u većini procesa donošenja odluka na razini EU", smatra on.

Međutim, kako on ističe, ne bi se smjelo desiti da proširenje čeka dogovor oko načina donošenja odluka u EU, već da bi ta dva procesa trebalo da idu paralelno.

"EU je sad s davanjem kandidatura i otvaranjem pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom prebacila lopticu na zemlje zapadnog Balkana, i u tom smislu se opet legitimno može baviti sama sobom. Mislim da se tako mogu interpretirati stavovi Šolca", smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA