UIO prikupila više prihoda, entiteti dobili manje novca

  • BiH
  • 03. Feb 2023.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH u januaru 2023. godine prikupila je 801 miliona KM što je za 92 miliona KM više nego u januaru 2022. godine, međutim, entiteti, odnosno Republika Srpska i Federacija BiH u januaru ove godine dobili su manje novca nego u januaru prošle godine.

UIO prikupila više prihoda, entiteti dobili manje novca

Tačnije, neto prikupljeni prihodi koji su otišli na raspodjelu korisnicima, odnonso državi, entitetima i Brčko distriktu iznosili su 607 miliona KM i veći su za 71 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u januaru 2022. godine ali je značajno povećana rata za otplatu spoljnog duga. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Federacija BiH u prvom mjesecu prošle godine dobila je 250 miliona KM, a u januaru 2023. "svega" 226 miliona KM, dok je Republika Srpska u prošloj godini u januaru dobila 138 miliona KM, a ove godine u januaru 127 miliona KM. Razlog zbog čega su entiteti dobili manje novca je što su povećane rate za otplatu spoljnog duga. Recimo, Federacija BiH u januaru prošle godine za spoljni dug izdvojila je 13 miliona KM, a u januaru ove godine čak 89 miliona KM dok je Republika Srpska,  u januaru prošle godine vratila spoljnog duga u iznosu od devet miliona KM, a u januaru ove godine 43 miliona KM. 

UIO je privredi vratila 194 miliona KM, što je za 22 miliona KM više u odnosu na januar prošle godine. 

Na osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva Federacija BiH je dobila dodatnih 18 miliona KM, Republika Srpska 11,9 miliona KM i Distrikt Brčko 0,6 miliona KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA