Igrarije oko goriva: Duže pričamo o ukidanju akciza nego što bi ta odluka važila

  • BiH
  • 03. Feb 2023.

Više od godinu dana građani priželjkuju da vlast ukine akcize na gorivo, ali iz SNSD opet kategorično odgovaraju kako će i u Domu naroda Parlamenta BiH biti protiv ove odluke.

Igrarije oko goriva: Duže pričamo o ukidanju akciza nego što bi ta odluka važila
FOTO: Syda_Productions/DepositPhotos

Prijedlog Zakona o izmenama Zakona o akcizama u BiH, koji je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva na šest mjeseci. Gorivo bi onda bilo jeftinije za 35 do 40 feninga. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Po isteku šest mjeseci ostavljena je mogućnost da Savjet ministara za još tri mjeseca produži definisani iznos akcize.

SNSD: Korist će imati bogati!?

Da bi ovaj zakon stupio na snagu potrebno je da ga potvrdi i Dom naroda PS BiH, ali SNSD je već najavio kako neće dati svoj glas za usvajanje te odluke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Njihovi “argumenti” su da je cijela ova priča populistička, da će najviše koristi imati bogati, te da je cijena goriva u BiH ista ili niža u odnosu na region.

Podsjetimo, nakon prošlogodišnjeg divljanja cijena goriva situacija je jedno vrijeme stagnirala, ali sada su opet krenula poskupljenja.

U Srpskoj su benzin i dizel tokom prošle sedmice poskupjeli dva puta, ukupno za 10 feninga po litru. Cijene se trenutno razlikuju od regije do regije; dizel košta 2,79-2,97, a benzin 2,39 do 2,59 KM.

– Do poskupljenja je došlo zbog kretanja cijena nafte na svjetskoj berzi, koja je dostigla cijenu od 88 dolara po barelu. Što se tiče snabdjevenosti, za sada nema nikakvih problema u tom pogledu. Do kraja sedmice neće biti dodatnih poskupljenja, a za kasnije se ne zna – rekli su u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske.

Šta bi privremeno ukidanje akciza na gorivo značilo za naftaše, ne mogu, kažu, komentarisati, jer takav zakon nije usvojen i ne raspolažu potrebnim podacima.

Putevi bez ljudi

Udruženja potrošača, sa druge strane, dobro znaju šta bi ovaj zakon značio za građane.

– Skoro godinu dana apelujemo na nadležne da akcize smanje ili potpuno ukinu dok se bar ne dođe do malog smirivanja ove enormne inflacije, jer je to jedan od načina kako možemo “subvencionisati” ogromne troškove za naše građane, koji se povećavaju iz mjeseca u mjesec. Žalosno je da se građani sa inflacijom bore tako što kupuju manje robe, pa umjesto kilograma voća sada pazare 600 grama – ističe Zoran Petoš iz Udruženja “DON”.

On napominje da bi se budžet mogao odreći sredstava od akciza u korist ublažavanja inflacije jer, zbog samog poskupljenja, novca definitivno ima.

– Tačno je da dio novca od akciza ide na izgradnju puteva, ali mi moramo poredati prioritete i vidjeti kome će služiti ti putevi ako nam ljudi odu van, za boljim životom – naglašava Petoš.

Još jedan od izgovora SNSD jeste i da nije urađena socio-ekonomska analiza.

Gdje zapravo ide novac od akciza?

Tačno je da to treba uraditi, ocjenjuje dekan Ekonomskog fakulteta u Palama Marko Đogo. U uređenim državama se za svaki potez sprovodi analiza, ali kada ima volje, ima i načina. Podsjeća da i sama priča o akcizama traje duže nego što bi takva mjera privremeno bila na snazi, te da se do sada analiza mogla i završiti.

– Potrošili smo previše snage na priču. Ponekad imam osjećaj da se namjerno bavimo sporednim pitanjima kako što duže ne bi rješavali probleme. To je skoro pa društveni konsenzus, da se bitna pitanja ne stavljaju na dnevni red, da se o njima ne raspravlja i da se ne rješavaju – ocjenjuje Đogo.

Napominje i da ovoj zemlji trebaju dublje, višegodišnje reforme, a ne pojedinačni potezi i parcijalna rasprava. Priču o akcizama ovaj stručnjak veže i za stanje u javnom sektoru.

– Gubi se smisao ako složena pitanja svedete samo na jedno, pa i ono na kraju dobije politički značaj. Što se tiče ukidanja akciza, smatram da je potrebno rasteretiti privredu i stanovništvo, ali i smanjiti veličinu javnog sektora. On je po mnogo čemu generator raznih problema, od niske produktivnosti, do prelivanja radne snage iz privatnog sektora u javni, koji je i dalje plaćeniji nego stvaranje nove vrijednosti, čime se šalje loša poruka – naglašava sagovornik Srpskainfo.

Ako ćemo novac od akciza potrošiti da se pomogne privredi, zaključuje Đogo, neka ostanu jer će to dati efekat na drugoj strani, ali pitanje je gdje će se on utrošiti.

DODIK: NEMA AUTO-PUTEVA

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da je ta stranka protiv ukidanja akciza na gorivo. On smatra da bi se eliminacijom tih prihoda smanjila razvojna šansa.

– Ako su akcize na niskom nivou, nećete moći da izgradite nijedan auto-put. Nema bogate zemlje bez redovnih poreza koji se plaćaju. Ovdje se stvara potpuno iracionalan pristup u kojem treba da se svi porezi oslobode da bi kao svi živjeli bajno i svi bi bili srećni, što nije tačno – istakao je Dodik, koji je i predsjednik Srpske.

Poziv SNSD-u da pokaže minimum sluha za obične građane i na sjednici Doma naroda BiH podrži ovu odluku, uputili su iz SDS-a.

– Novca ima u budžetima više nego dovoljno. I ne stoji opravdanje da bi ova odluka ugrozila održivost budžeta – poručio je v.d. predsjednika SDS Milan Miličević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA