Umjetnička škola "Odigitrija" proslavlja 17 godina stvaralaštva

Umjetnička škola "Odigitrija" Eparhije zvorničko-tuzlanske proslavlja 17 godina rada tokom kojih je u borbi za očuvanje pravoslavnog identiteta odškolava više od 800 polaznika, rekao je Srni predavač u "Odigitriji", akademski slikar Petar Vidaković.

 Umjetnička škola "Odigitrija" proslavlja 17 godina stvaralaštva

"Umjetnička škola u Bijeljini osnovana je 2006. godine ljubavlju i nesebičnim zalaganjem sveštenika Vase Popovića, njenih nastavnika i učenika, a razvoju `Odigitrije`, osim Srpske pravoslavne crkve, doprinijela je i nesebična pomoć prijatelja", istakao je Vidaković.

Za učenike osnovnih i srednjih škola omogućeno je da kroz kreativnu umjetničku radionicu, osim vizantijskog ikonopisa, izučavaju i druge vidove likovnog izražavanja.

Prema riječima Vidakovića, Umjetnička škola "Odigitrija" ima Školu ikonopisa na kojoj se izučava crtanje i slikanje ikona, Školu kaligrafije ili umjetnosti lijepog pisanja, Kreativnu umjetničku radionicu za klasično slikarstvo i Pripremnu nastavu za upis na likovne akademije. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



Nastavni plan i program prilagođen je uzrastu učenika. Škola traje tri godine i po njenom završetku stiče se zvanje ikonopisca, kao i blagoslov za rad. Mnogi polaznici "Odigitrije" nastavili su školovanje i umjetničke karijere i priznati su u svijetu.

"Primarno je da mladima pružimo priliku da razviju i umnože svoje talente, da ih obrazujemo da u životu, čime god se budu bavili, budu uključeni i u likovni i umjetnički život, da podržavaju umjetnost", istakao je Vidaković.



Osim Vidakovića, koji je nakon školovanja u "Odigitriji" završio Likovnu akademiju i potom se vratio u ovu umjetničku školu, ostali predavači su master likovni umjetnik Jelena Popović, profesor razredne nastave i likovne kulture Bojana Bjelica i ikonopisac Mirjana Jevrić.

Vidaković je naveo da su učenici "Odigitrije" oslikali ikonostas u crkvi u bijeljinskoj kasarni, te najavio da će on i Popovićeva uskoro sa profesorom Akademije SPC u Beogradu Goranom Janićijevićem raditi freske u hramu u Brezovom Polju. On je napomenuo da se Popovićeva bavi i ilustracijama knjiga, kao i da će uskoro djela polaznika "Odigitrije" biti prestavljena na izložbi u Bijeljini.



Škola se ne bavi prodajom djela svojih polaznika, a sedamnaestogodišnjakinje Milica Đukić, Katarina Bugarinović i Lidija Šubarić, koje idu na kreativnu radionicu, navode da već imaju narudžbine kupaca za svoje slike, a najčešće su to portreti i pejzaži.

Najmlađa među polaznicima, jedanaestogodišnja Milica Popović, rekla je da najčešće radi portrete, kao i da najviše voli da slika životinje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



U opuštenoj radnoj atmosferi i okruženi umjetničkim djelima koja su nastajala u proteklih 17 godina prostorije "Odigitrije" u Bijeljini zaslužuju naziv koji koristi osnivač ove škole -otac Vaso – lađa umjetničkog stvaralaštva, koja mirno jedri i kroz digitalni vijek. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA