Bijeljinski odbornici danas o inicijativi za opoziv gradonačelnika

Inicijativa 25 odbornika za opoziv gradonačelnika Bijeljine LJubiše Petrovića biće danas na dnevnom redu sjednice Skupštine grada, najavljeno je iz gradskog parlamenta.

Bijeljinski odbornici danas o inicijativi za opoziv gradonačelnika

Opoziv gradonačelnika Petrovića traži se zbog toga što nije obezbijedio izvršavanje zakona i drugih propisa i opštih akata, ne sprovodi skupštinske odluke i strateška razvojna dokumenta i zato što Skupštini grada nije podnio izvještaj o radu, navodi se u materijalu za sjednicu.

Petrović je nezakonitim zapošljavanjem lica na određeno vrijeme svjesno uvećao iznos za plate na štetu budžeta grada, a procjena je da je za plate radnika koji su primljeni na određeno vrijeme potrebno 2,1 milion KM.

U Gradskoj upravi Bijeljine, sa 346 stalno zaposlenih, gradonačelnik je u oktobru prošle godine imao 107 zaposlenih na određeno vrijeme, u novembru 125, iako su se po Zakonu o lokalnoj samoupravi na ovaj način mogla zaposliti maksimalno 34 lica.

U inicijativi za opoziv se navodi da gradonačelnik nije uvažavao odbornike i u javnom prostoru ih je nazivao kao "srebroljupce", "vlastoljupce", "hijene", "mutljaroše" i "mahinatore".

"Iako treba biti gradonačelnik svih građana, konstantno je ispoljavao mržnju i netrepeljivost prema svim građanima koji su politički neiostomišljenici, nazivajući ih i pogrdnim imenima u javnosti, recimo sekta, a privatizovao je zvaničnu internet stranicu grada za ličnu promociju i sukobe sa neistomišljenicima", precizira se u inicijativi.

Kako se navodi, Petrović nije postupao ni u skladu sa Statutom grada i Poslovnikom Skupštine, za 11 mjeseci prošle godine nije odgovorio na 50 odborničkih pitanja i inicijativa, a u još većem broju slučajeva nije blagovremeno odgovorio, što odbornici smatraju opstrukcijom i kršenjem propisa, kao i nepoštovanjem Skupštine i svih građana Bijeljine.

Kao primjer štete za građane je navedeno ignorisanje skupštinskog zahtjeva o informisanju javnosti o statusu izgradnje gasovoda u Bijeljini i prijedlogu mjera za smanjenje zagađenja vazduha u gradu, iako je Bijeljina jedan od gradova koji u toku sezone grijanja ima najzagađeniji vazduh u BiH i šire.

U skupštinskom materijalu ističe se da je Petrović neadekvatno trošio budžetska sredstva, zbog čega nisu usvojeni izvještaji o izvršenju budžeta koji je ispod 20 odsto u odjeljenjima koja bi trebalo da budu nosioci razvoja grada, ali je trošenje bilo znatno iznad plana kod plata, reprezentacije gradonačelnika i dnevnica za putovanja.

Prema ovom dokumentu, troškovi reprezentacije gradonačelnika veći su od dvostrukog godišnjeg budžeta za ove namjene - bilo je predviđeno 30.000 KM, a potrošeno je 68.000 KM.

U skupštinskom materijalu navodi se da Petrović nije realizovao plan implementacije Strategije lokalnog razvoja grada za prošlu godinu, niti više planiranih projekata, kao što su izgradnja studentskog doma, parking-garaže, video nadzora na području Bijeljine i ugradnja dijela LED javne rasvjete.

U inicijativi za opoziv dodaje se da gradonačelnik nije podnio izvještaj Skupštini o radu u organima preduzeća koja obavljaju komunalne djelatnosti u Bijeljini, a prisvajanjem nepostojeće nadležnosti i izlazeći iz okvira svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja donio je izmjene Pravilnika o raspodjeli sredstava za sport i fizičku kulturu i na osnovu toga isplatio 1,1 milion KM.

Propust gradonačelnika da proglasi vanrednu situaciju zbog suše lani onemogućio je Vladu Republike Srpske da pomogne poljoprivrednicima u Semberiji usljed nastalih višemilionskih šteta.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević izjavio je ranije Srni da je Petrović dostavio mišljenje na inicijativu 25 odbornika za njegov opoziv u prilično opširnom odgovoru na 30 stranica teksta.

Skupštinska Komisija za izbor i imenovanje u Bijeljini dala je pozitivno mišljenje o inicijativi za opoziv gradonačelnika, konstatujući da je inicijativa opravdana, obrazložena i podnesena u skladu sa Izbornim zakonom Republike Srpske i Poslovnikom o radu Skupštine grada i prihvatila navode iz inicijative.

Inicijativu za opoziv je 12. januara podnijelo 25 odbornika u Skupštini grada.

S obzirom na rokove, referendum o opozivu gradonačelnika Bijeljine najranije bi mogao biti održan u drugoj polovini marta

Sjednica Skupštine grada Bijeljina počeće u 10.00 časova.

Odbornici PDP-a i SDS-a najavili su da neće učestvovati u radu skupštinske sjednice. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA