Spasioci ostvarili kontakt sa preživjelima pod ruševinama, danas ide još jedna ekipa

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je Srni da specijalizovani tim Republike Srpske za spasavanje iz ruševina već radi na terenu pogođenom razornim zemljotresom u Turskoj i da su danas ostvarili kontakt sa preživjelima u gradu Kahramanmarašu.

Spasioci ostvarili kontakt sa preživjelima pod ruševinama, danas ide još jedna ekipa

"Čujemo se sa članovima ovog tima iz minuta u minut. Posljednja poruka u mom telefonu je da imaju naznake da u mjestu u kojem rade pod ruševinama ima živih i da su uspjeli da ostvare kontakt. Zatražili su pomoć radnih mašina", rekao je Novitović. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je naveo da danas putuje u Tursku i predvodiće novu ekipu i konvoj pomoći iz Srpske sa dodatnom opremom za samoodrživost spasilačkog tima na terenu, jer rade u teškim vremenskim uslovima na temperaturi od minus 20 stepeni Celzijusovih.

Novitović je rekao da će oprema biti dostavljena kopnenim putem i očekuje da 3.000 kilometara pređu za 36 časova.

Podsjetio je da je zbog teške situacije odlučeno da spasilački tim otputuje avionom, a da oprema bude dopreljena na ovaj način.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Vozimo šatore, grijalice, topove za zagrijavanje, agregate, montažne krevete, medicinsku opremu i lijekove. Ovaj put smo zbog hitnosti i brzine reagovanja primijenili nestandardni model pružanja pomoći, odnosno da naš tim bude što prije na terenu", dodao je Novitović.

On je rekao da su danas u Tursku upućena tri tima Civilne zaštite - iz Banjaluke, Ugljevika i Lukavice, te da će im se pridružiti tim spasilaca iz Brčko distrikta.

Novitović je naveo da je spasilački tim iz Srpske otputovao u Ankaru, nakon toga je turskim vojnim avionom prebačen u Kahramanmaraš, a u kampu borave sa spasilačkim timom Ruske Federacije.

"Naša jedinica je maksimalno iskorištena i izvršavaju zadatak koji im je povjeren", istakao je Novitović.

Pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske osposobljeni za pomoć u saniranju štete od prirodnih katastrofa doputovali su juče u turski grad Kahranmanmaraš u kojem je više od 940 zgrada srušeno u razornom zemljotresu.

U humanitarNu misiju otputovao je 21 pripadnik Civilne zaštite, kao i pas tragač osposobljen za traženje ljudi pod ruševinama.

Otišli su na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji ih je u Tursku otpratio sa aerodroma Mahovljani u Banjaluci.

Agencije javljaju da su u Kahramanmarašu, u kojem je stacionirana ekipa iz Srpske, registrovani epicentri oba zemljotresa koja su u ponedjeljak, 6. februara, pogodila Tursku.

Dijelove Turske i Sirije je u ponedjeljak, 6. februara, pogodio razorni zemljotres jačine 7,8 stepeni po Rihteru kada je, prema posljednjim podacima, u Turskoj poginulo 8.574 ljudi, a povrijeđeno 49.133.

U Siriji je, prema podacima Sirijske novinske agencije, poginulo 1.262 ljudi, a povrijeđeno 2.285. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA